Park rock ’n’ rolla v Zagrebu

Na dvorišču zagrebške Ulice Pavla Hatza bodo danes proslavili odkritje spomenika velikanu skupine The Clash.

Objavljeno
27. september 2013 13.54
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Danes ob 21. uri bo zelo slovesno na enem od dvorišč v zagrebški Ulici Pavla Hatza. Zbrali se bodo poznavalci in častilci legendarnega, žal že pokojnega vodje skupine The Clash Joea Strummerja in proslavili odkritje kipa kitarista, ki se je z velikimi črkami vpisal v knjigo rock ’n’ rolla.

Zagrebški ljubitelji rock 'n' rolla se strinjajo, da je po poimenovanju ene od zagrebških ulic po sicer rojenem Zagrebčanu Milanu Mladenoviću, prvemu možu legendarne beograjske rock skupine Ekatarina Velika, postavitev spomenika vodji slovite skupne The Clash (London Calling, Should I Stay Or Should I Go, White Riot …) še en poklon svetu glasbe, ki je v teh časih bolj ali manj zapostavljena. Strummerjev kip je izdelal akademski kipar Marin Marinić, ki je novinarjem zaupal, da je to pravzaprav »njegov dolg do mladosti, ki je sicer še ni izživel do konca«.

Dvorišče v zagrebški Ulici Pavla Hatza naj bi postalo neuradni mestni park rock ’n’ rolla, kmalu naj bi vanj postavili nov kip. Čigav, ne izdajo, a naj bi bil »nekdo s hrvaške rockerske scene«.

Na Jakuševcu, predelu Zagreba, sta pred nekaj meseci dobila »svoji« ulici rockerja Karlo Metikoš (Matt Colins) in Milan Mladenović (Ekatarina Velika), kmalu naj bi v Zagrebu nekaj ulic poimenovali po še nekaj velikanih hrvaške glasbene scene. Tokrat naj bi šlo za Vice Vukova (ljubimca mam z območja nekdanje Jugoslavije), Iva Robića (s pesmijo Morgen je zasedel britanske in ameriške lestvice) ali Ivico Percla, ki je zaslovel s pesmijo Stari Pjer.