Parlament izglasoval zaupnico Prodijevi vladi

Vlado italijanskega premiera Romana Prodija je podprlo 342 poslancev, medtem ko je proti glasovalo 253 poslancev.

Objavljeno
02. marec 2007 16.22
Italijanski senat pred glasovanjem o zaupnici Romanu Prodija za nadaljevanje premierskega mandata
Rim - Spodnji dom italijanskega parlamenta je danes brez težav izglasoval zaupnico vladi premiera Romana Prodija, ki jo je podprlo 342 poslancev, medtem ko je proti glasovalo 253 poslancev. Dva člana spodnjega doma sta se glasovanja vzdržala. Politična kriza, ki je v Italija nastopila potem, ko je premier minuli teden ponudil odstop zaradi prenizke podpore njegovim načrtom v Afganistanu, je s tem končana, vlada pa ostaja na položaju.

Tokrat podpora tudi iz desnega tabora

Parlamentarna razprava je pokazala, da je levosredinska politična opcija veliko bolj enotna kot pa desnosredinska opcija, je po glasovanju menil Prodi, prepričan, da bo ta enotnost njegove koalicije vlado še okrepila.

Zaupnico Prodijevemu kabinetu je sicer v sredo zvečer s 162 glasovi proti 157 že izglasoval italijanski senat. Tokratno glasovanje pa je bilo za Prodija manj stresno, saj uživa njegova vlada v poslanski zbornici udobno večino 330 glasov proti 280. Zanj pa so tokrat očitno glasovali tudi v desnem taboru.

Pred glasovanjem je premier še enkrat nagovoril poslance ter jim predstavil uspehe svoje vlade. "Naša strategija prinaša rezultate, ki smo jih želeli", je bil zadovoljen Prodi, potem ko je decembra vztrajal pri nepriljubljenih ukrepih krčenja proračunskih izdatkov in povečanja davkov. Zmanjšanje proračunskega primanjkljaja pod triodstotno mejo, zahtevano v evro območju, je namreč ena izmed prednostnih nalog Prodijeve vlade. Za leto 2007 tako vlada napoveduje 2,8 odstotni proračunski primanjkljaj, medtem ko je rast BDP najvišja po letu 2000 in za leto 2006 znaša 1,9 odstotka.

Dolgoročna stabilnost vlade ostaja vprašljiva

Do politične krize je v Italiji prišlo minulo sredo, ko sta dva koalicijska senatorja odklonila podporo vladnim načrtom glede Afganistana. Ker ima po aprilskih parlamentarnih volitvah oblikovana vlada v senatu teoretično le glas več od navadne večine (največ 162 od 322 glasov), je predlog padel, Prodi pa je ponudil odstop. Glasovanje o zaupnici je Prodiju minulo soboto predlagal italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki se je po posvetovanju s parlamentarnimi strankami odločil, da zavrne premierov odstop.

Zaradi tesne večine v senatu, je bilo kritično predvsem glasovanje v tem organu, a je senat v sredo vseeno izglasoval zaupnico vladi. Člana vladne koalicije, ki sta glasovala proti predlogu o Afganistanu, sta namreč Prodija v sredo podprla, vendar sta hkrati napovedala, da bosta podaljšanju italijanske misije v tej državi še naprej nasprotovala. Dolgoročna stabilnost delovanja Prodijeve vlade tako ostaja vprašljiva.