Paul Ryan − vzhajajoča zvezda republikancev

Ryan je eden najvidnejših republikancev mlajše generacije. Znan je predvsem po svojih izrazito konservativnih stališčih.

Objavljeno
11. avgust 2012 19.43
US-VOTE-2012-REPUBLICAN CAMPAIGN
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − V boj za Belo hišo se bo ob republikanskem predsedniškem kandidatu Mittu Romneyju podal Paul Ryan, član predstavniškega doma ameriškega kongresa iz Wisconsina. Dvainštiridesetletnik, ki ga je Romney danes predstavil kot svojega podpredsedniškega kandidata, naj bi po pisanju Slovenske tiskovne agencije poskrbel predvsem za ofenzivo pri osrednjih temah letošnje volilne bitke − gospodarstvu in proračunu.

Ryan sicer trenutno predseduje proračunskemu odboru predstavniškega doma. Znan je po strogih stališčih glede gospodarstva in še posebej proračuna, zaradi katerih si je prislužil vzdevek »fiskalni pitbul«. Je odločen zagovornik zmanjševanja zveznega proračuna in zniževanja davkov ter trdno verjame, da lahko republikanci Američanom ponudijo boljšo pot.

Med drugim je nase opozoril, ko je aprila lani predstavil »Pot do blaginje« − alternativo predlogu proračuna, ki ga je kongresu posredoval demokratski predsednik Barack Obama. V njem je med drugim predlagal delno privatizacijo Medicarea, vladnega programa zdravstvenega zavarovanja za starejše. Marca letos je nato sledilo še nadaljevanje »Pot do blaginje: Načrt za ameriško obnovo«  − alternativa Obamovemu predlogu proračuna za leto 2013. Tokrat se je Ryan med drugim zavzel za to, da se izdatki na zvezni ravni v naslednjem desetletju zmanjšajo za kar 5000 milijard dolarjev.

Poleg tega je Ryan eden od ustanoviteljev programa »Mlade sile«, v okviru katerega novačijo mlade aktiviste za pomoč republikanskim kongresnikom ob volitvah.

Že z 28 leti v kongresu

Paul Ryan se je rodil 29. januarja 1970 v mestu Janesville v zvezni državi Wisconsin, kjer ima dom še danes, nedaleč od kraja, kjer je preživel otroštvo. Njegov oče, sicer odvetnik, je umrl za posledicami srčnega napada, ko je bil še najstnik, kar je v veliki meri vplivalo na njegov odnos do športa, piše STA. Je namreč pravi športni navdušenec.

Po diplomi iz ekonomije in politologije na univerzi v Miamiju mu je pri 28 letih uspel preboj v kongres. Zaradi mladosti so bila njegova stališča takrat še nekoliko idealistična, a v kongresu ga je čakalo soočenje z realnostjo. Kot je leta 2010 priznal v knjigi, je bila ena prvih lekcij ta, da se lahko človek ne glede na vse hitro znajde pod hudimi pritiski, ki lahko vplivajo na njegova dotedanja prepričanja in zaveze.

V svoji karieri kongresnika je redno podpiral konservativno zakonodajo, tako kar zadeva pravico istospolnih parov do posvojitve otrok in zakonskih zvez kot na primer glede pravice do splava. Zavzema se tudi za pravico Američanov do posedovanja orožja in ima stroga stališča glede priseljevanja, piše STA.

Poročen je z Janno Little, s katero ima tri otroke − hčerko Elizabeth ter sinova Charlesa in Samuela. Znan je kot velik ljubitelj športa, kot eno svojih razvad pa izpostavlja, da spije preveč kave.