Peking pozval Tokio k odgovornosti

Kitajska je kot resen zločin obsodila prakso japonske vojske med drugo svetovno vojno, ki je ženske iz azijskih držav silila v spolno suženjstvo.

Objavljeno
06. marec 2007 12.13
Japonske sankcije je napovedal Šinzo Abe
Peking - Kitajska je danes kot resen zločin obsodila prakso japonske vojske med drugo svetovno vojno, ki je ženske iz azijskih držav silila v spolno suženjstvo. Kitajski zunanji minister Li Zhaoxing je ob robu letnega zasedanja ljudskega kongresa tudi pozval Japonsko, naj za to prevzame odgovornost ter vprašanje resno in ustrezno obravnava. Poudaril je še, da gre za zgodovinsko dejstvo, potem ko je japonski premier Šinzo Abe nedavno zanikal, da bi japonska vojska silila ženske v prostitucijo.

Zgodovinarji trdijo, da je bilo najmanj 200.000 mladih žensk, večinoma s Korejskega polotoka, Kitajske, Indonezije, Filipinov ter Tajvana, med drugo svetovno vojno prisiljenih v prostitucijo v bordelih japonske vojske na bojiščih po Aziji.

Vojska vodila bordele

Dokumenti japonske vojske, ki so jih objavili japonski mediji leta 1992, so pokazali, da je imela japonska vojska neposredno vlogo pri vodenju bordelov. Vsebovali so tudi pričevanja žrtev, prič in bivših vojakov, da so ženske ugrabljali in jih prisilili v prostitucijo. Po razkritju teh dokumentov se je leta 1993 opravičil namestnik japonskega premiera Johej Kono, vendar opravičila ni potrdil parlament. Japonski politiki kljub temu vztrajno zanikajo neposredno vpletenost vojske in krivijo za zlorabe zasebne lastnike javnih hiš.

Abe, ki je znan po konservativnih stališčih glede zgodovine, je sprožil proteste Južne Koreje, Filipinov in Tajvana, potem ko je minuli četrtek zanikal, da bi japonska vojska silila ženske v prostitucijo. Kot je pojasnil v ponedeljek pred parlamentom, o izrecni prisili - ugrabitvah - po njegovem mnenju ne obstajajo dokazi, res pa je, "da so posredniki na druge načine prisiljevali ženske v prostitucijo". Abe je to dejal v okviru razprave, ki so jo pripravili, medtem ko ameriški predstavniški dom o tem vprašanju pripravlja nezavezujočo resolucijo, v kateri naj bi od Japonske zahteval uradno priznanje in opravičilo za te javne hiše.

Neuspešno prizadevaje za državne odškodnine

Abe je v ponedeljek tudi dejal, da se Japonska ne bo znova opravičila, saj naj bi se po njegovem že opravičila leta 1993. Žrtve si že desetletja neuspešno prizadevajo, da bi od vlade v Tokiu dobile državno odškodnino. Japonska je leta 1995 ustanovila le zasebni sklad za žrtve teh zlorab in vanj prispevala tudi proračunska sredstva, sklad pa naj bi razpustili konec marca letos.