Pelosijeva za diplomacijo, Bush za vojno

Medtem ko se predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi zavzema za diplomatsko rešitev, ameriški predsednik razmišlja o napotitvi dodatnih 20.000 vojakov v Irak.

Objavljeno
05. januar 2007 19.15
Nancy Pelosi
Washington- Nova predsednica ameriškega predstavniškega doma, demokratka Nancy Pelosi je v pogovoru za današnjo izdajo argentinskega časnika Clarin pozvala Iran In Sirijo k sodelovanju v regionalnem dialogu o Iraku. Pelosijeva je ob tem izpostavila nujnost, da ZDA popravijo slabo podobo, ki jo imajo v Iraku. Nasprotnica vojni v Iraku, je menila, da bi si morale ZDA glede zunanje politike prizadevati za večstransko sodelovanje, kot tudi za podporo mednarodnih institucij. Iračani pa bi po njenem mnenju morali imeti pravico, da si sami določijo prihodnost brez nezaželenega tujega vmešavanja.

Ameriški predsednik George Bush je v četrtek zvečer potrdil, da bo novo ameriško strategijo o Iraku predstavil prihodnji teden, sicer skoraj štiri leta po začetku vojaške operacije pod vodstvom ZDA v Iraku. To je Bush napovedal na skupni novinarski konferenci v Beli hiši v Washingtonu z nemško kanclerko Angelo Merkel . Več o obisku kanclerke v novici “Se obeta tesnejše sodelovanje med obema stranema Atlantika?”.

Kot je razkril ameriški časnik Washington Post, naj bi ameriški predsednik naslednjo sredo predstavil novo ameriško strategijo do Iraka. Dan ali dva kasneje naj bi svoj varnostni načrt predstavil tudi iraški premier Nuri al Maliki.

Bushevi svetovalci nezauplivi do iraške vlade

Washington Post poudarja, da Bushevi svetovalci ostajajo razdeljeni glede morebitne napotitve dodatnih ameriških vojakov v Irak in zanesljivosti iraške vlade. Postovi obveščene viri trdijo, da se svetovalci bojijo, da iraška vlada ne bo zagotovila vojaške podpore in uresničila potrebnih političnih reform, ki bi omogočile kasnejši umik ameriških vojakov.

Bojijo se tudi, da iraška vlada ne bo mogla ali ne bo hotela zlomiti skrajnih šiitskih milic in da šiitska vlada v parlamentu ne bo mogla doseči sprejema reform v prid sunitski manjšini. Svetovalci po poročanju časnika tudi opozarjajo na vprašljivo raven zavezanosti iraške vojske operaciji pod vodstvom ZDA, saj med iraškimi vojaki obstaja visoka stopnja izogibanja vojaški službi.

Bush bi rad v Irak poslal dodatne vojake

Po navedbah Washington Posta in drugih ameriških medijev bi Bush lahko v okviru nove strategije napovedal napotitev do 20.000 dodatnih ameriških vojakov v Irak. Združeno poveljstvo ameriških sil - generali in admirali, ki svetujejo predsedniku glede vojaške politike - pa se boji, da bi okrepitev sil lahko imela več negativnih kot pozitivnih učinkov. Ameriška vojska se namreč že zdaj sooča s preobremenjenostjo zaradi sodelovanja v Iraku in Afganistanu, napotitev dodatnih 20.000 vojakov v Irak pa bi bila po njihovi oceni izvedljiva samo s podaljšanjem mandata ameriških vojakov v Iraku, z mobilizacijo novih rezervistov in pospešitvijo že načrtovanih napotitev.

Bush imenoval novega direktorja obveščevalnih služb

Bush je danes nekdanjega direktorja Nacionalne varnostne agencije (NSA) Mikea McConnella imenoval za novega direktorja ameriških obveščevalnih služb, dosedanjega "prvega ameriškega vohuna" Johna Negroponteja pa je imenoval za namestnika državne sekretarke. "Oba bosta na novih položajih dobro delala, nujno pa je, da nove obveznosti prevzameta takoj," je ob tej priložnosti dejal Bush.

Negroponte je leta 2001 postal ameriški veleposlanik pri ZN, leta 2004 ga je Bush imenoval za veleposlanika v Iraku, leto kasneje pa je postal prvi direktor ameriških obveščevalnih služb, ki je nadziral vseh 16 ameriških obveščevalnih agencij. Zdaj bo prevzel položaj namestnika državne sekretarke, ki je bil prazen od julija lani.

Vodenje ameriških obveščevalnih služb prevzema viceadmiral Mike McConnell, ki ima tesne vezi z novim ameriškim obrambnim ministrom Robertom Gatesom, med zalivsko vojno leta 1991 pa je tesno sodeloval s sedanjim podpredsednikom Dickom Cheneyjem.

Nove kadrovske zamenjave

Po poročanju ameriške televizijske postaje ABC naj bi ameriški predsednik razmišljal tudi o zamenjavah na ključnih ameriških položajih v Iraku. Dosedanji ameriški veleposlanik v Iraku Zalmay Khalilzad naj bi tako postal novi veleposlanik ZDA pri Združenih narodih, njegov naslednik v Bagdadu pa naj bi postal dosedanji ameriški veleposlanik v Pakistanu Ryan Crocker. Na mestu poveljnika ameriške vojske na Bližnjem vzhodu pa naj bi generala Johna Abizaida zamenjal admiral William Fallon. Dosedanji poveljnik ameriških sil v Iraku, general George Casey pa naj bi svoj položaj predal generalpodpolkovniku Davidu Petaeusu.

Bush tudi o usmrtitvi Sadama Huseina

Bush se je v četrtek po lokalnem času odzval tudi na usmrtitev nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina in kritiziral način izvedbe usmrtitve. " Želim si, da bi bila izvedba bolj častna, " je dejal Bush. Hkrati je ameriški predsednik menil, da je bil izrek smrtne kazni pravičen, sodni proces pa pošten. "Sadam Husein je bil deležen sojenja, ki ga je sam odrekel na tisoče ljudem, ki jih je ubil," je dejal Bush. "Končalo se je strašno poglavje iraške zgodovine. Sedaj lahko govorimo o bolj upanja polnem poglavju za iraški narod."

Bush se je v četrtek pogovarjal z iraškim premierom Nurijem al Malikijem in ocenil, da je preiskava glede snemanja Huseinove usmrtitve "na mestu".

ZDA so uvedle sankcije proti mednarodnim podjetnikom raket

Washington Times je poročal, da so ZDA proti kitajskim, ruskim in severnokorejskim podjetjem uvedle gospodarske sankcije. Slednja naj bi prodajala rakete in orožje Iranu in Siriji. Američani so nastopili proti kitajskim državnim podjetjem Zibo Chemical Equipment, China National Aerotechnology Import Export Corp. in China National Electrical Import and Export Co ter proti ruskemu državnemu podjetju Rosoboroneksport. Lotili so se tudi oblikovalskih uradov, Kolomna in Tula. ZDA so kaznovale tudi severnokorejsko rudniško podjetje.
Sankcije za dve leti prepovedujejo trgovanje med temi podjetji ter ameriško vlado in ameriškimi podjetji.