Pentagon dobil novega vodjo

Robert Gates je zaprisegel kot novi ameriški obrambni minister. Na položaju je kot 22. obrambni sekretar ZDA nasledil Donalda Rumsfelda.

Objavljeno
18. december 2006 22.24
Washington - Robert Gates, ki je danes uradno prevzel položaj ameriškega obrambnega ministra, je na slovesnosti v Pentagonu politiko do Iraka označil kot svojo prednostno nalogo in opozoril, da bi neuspeh v Iraku pomenil katastrofo, ki bi mučila ZDA še leta. To je dejal, potem ko je na javni slovesnosti v Pentagonu prisegel pred podpredsednikom Dickom Cheneyjem. "Vsi želimo najti način za vrnitev ameriških sinov in hčera domov. Kot je dal jasno vedeti že predsednik, pa si ne moremo privoščiti neuspeha na Bližnjem vzhodu. Neuspeh v Iraku bi bila katastrofa, ki bi mučila naš narod, škodila naši verodostojnosti in ogrožala Američane še desetletja," je dejal Gates. Ponovil je namero, da bo kmalu obiskal Irak, da bi slišal stališča ameriških poveljnikov, kako bi izboljšali razmere.

Predsednik George Bush, ki se je udeležil slovesnosti, je ob tem Gatesa označil za "pravega človeka" za številne izzive v Iraku in v boju proti terorizmu ter izrazil pričakovanje, da mu bo glede teh vprašanj svetoval. Nekdanji direktor ameriške obveščevalne agencije CIA Gates je sicer dolžnosti uradno prevzel že po zasebni zaprisegi, ki jo je opravil popoldne v Beli hiši. Gates je na položaju nasledil Donalda Rumsfelda, ki je Bushu 8. novembra, po porazu republikancev na kongresnih volitvah zaradi neuspehov v Iraku, podal odstopno izjavo.

Gates je na položaju nasledil Donalda Rumsfelda, ki je Bushu 8. novembra, po porazu republikancev na kongresnih volitvah zaradi neuspehov v Iraku, podal odstopno izjavo. Kmalu po uradnem nastopu dolžnosti naj bi Gates obiskal Irak, sicer pa bo Bushu pomagal pri reviziji strategije za Irak.

Čaka ga težko delo spremembe politike v Iraku, tudi potem, ko je nedavno objavljeno poročilo Bakerjeve komisije, s sicer neobvezujočimi predlogi, ocenilo, da je bila dosedanja ameriška politika do Iraka neuspešna in da so potrebne temeljite spremembe.

Gates: ZDA v Iraku ne zmagujejo

Gates, do nominacije za obrambnega ministra tudi član Bakerjeve komisije, je sicer na zaslišanju pred senatom presenetil, ko je za razliko od Busha dejal, da ZDA v Iraku ne zmagujejo. Izrazil je tudi naklonjenost zamisli o pogovorih z Iranom in Sirijo glede rešitve razmer v Iraku. Z morebitno objavo urnika umika ameriških enot iz Iraka pa bi po njegovem mnenju upornikom sporočili le, do kdaj morajo čakati.

Ob politiki do Iraka in Afganistana Gatesa čakajo tudi drugi izzivi. Eden od njih je predlog vojske za povečanje sil za več deset tisoč vojakov prav zaradi obremenitev, ki zanjo predstavljata oba konflikta. Rumsfeld je temu nasprotoval, stališče Gatesa pa ni znano.

Ni pa še jasno, ali Gates načrtuje zamenjave v Pentagonu Namestnika obrambnega sekretarja Gordona Englanda je že prosil, naj ostane na položaju, nekateri pa so že napovedali odhod, med drugim podsekretar za obveščevalno dejavnost Stephen Cambone.

Gates je prvi analitik ameriške obveščevalne agencije CIA, ki se je do položaja direktorja povzpel po strokovni in ne politični poti, vendar je agencijo vodil le kratek čas, leta 1991 in 1992. Po odhodu iz CIA je deloval v upravnih odborih različnih korporacij.

74-letni Rumsfeld pa je med obrambnimi ministri z najdaljšim stažem v ameriški zgodovini in je edini, ki je to funkcijo opravljal dvakrat - tokrat od začetka Bushevega mandata leta 2001, prvič pa od novembra 1975 do januarja 1977, ko je bil tudi najmlajši obrambni minister v zgodovini ZDA do tedaj.