Pentagon imenoval odposlanca za zaprtje Guantanama

Pravnik Paul Lewis bo preučil možnosti premestitve zapornikov v druge države in posledično zaprtje taborišča.

Objavljeno
08. oktober 2013 22.57
US-ATTACKS-GUANTANAMO-STRIKE-PRISON-FILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Washington − Ameriški predsednik Barack Obama se je, kot kaže, znova odločneje lotil izpolnjevanja ene od najodmevnejših predvolilnih obljub še iz kampanje pred prvim mandatom − zaprtja kontroverznega ameriškega taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi. Pentagon je namreč danes imenoval posebnega odposlanca, ki bo prevzel to nalogo.

Kot je po pisanju tiskovne agencije AFP sporočil ameriški obrambni minister Chuck Hagel, so na položaj imenovali Paula Lewisa, pravnega strokovnjaka za Gitmo v predstavniškem domu ameriškega kongresa, ki bo preučil možnosti premestitve zapornikov v druge države in posledično zaprtje taborišča.

Lewis, ki poučuje na prestižni ameriški univerzi Georgetown, bo pri tem sodeloval s prijateljem ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja Cliffordom Sloanom, ki ga je ameriški State Department na podoben položaj imenoval že junija. Pred tem je prejšnji posebni odposlanec State Departmenta Daniel Fried, ki mu je Obama to nalogo zaupal maja 2009, po neuspehu položaj tiho zapustil januarja letos.

Ameriški predsednik Obama je sicer že med prvo predvolilno kampanjo obljubljal, da bo zaprl taborišče, ki so ga vzpostavili v času administracije njegovega predhodnika Georga W. Busha in v katerem Združene države že več kot deset let zadržujejo teroristične osumljence, številne med njimi brez obtožb. To mu sicer ni uspelo, deloma tudi zaradi nasprotovanja kongresa.

Zadnje čase so pozivi k zaprtju taborišča znova glasnejši zaradi nedavne gladovne stavke, v kateri je sodelovala večina zapornikov, pa tudi visokih stroškov njihovega vzdrževanja. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, ZDA namreč za vsakega zapornika na leto v povprečju porabijo 2,7 milijona dolarjev, medtem ko za zapornika v najstrožje varovanem zaporu porabijo »le« okoli 70.000 dolarjev.

V zaporu Guantanamo je sicer trenutno še vedno zaprtih 164 zapornikov. Pred tem so avgusta v domovino premestili dva zapornika iz Alžirije − Nabila Saida Hadžaraba in Mutie Sadika Ahmada Sajaba. Pred tem so zadnjega zapornika iz Guantanama premestili pred letom dni, in sicer septembra, ko so v Kanado na prestajanje kazni poslali najmlajšega zapornika v Guantanamu − Omarja Kadra.