Peres: Vojaška rešitev iranskega vprašanja vse bliže

Olje na ogenj razpravi o morebitnem Izraelskem vojaškem posredovanju v Iranu je prilil še izraelski predsednik.

Objavljeno
05. november 2011 12.29
Posodobljeno
05. november 2011 12.33
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Jeruzalem − Šimon Peres je namreč v sinočnjem pogovoru za izraelsko televizijo je dejal, da je mednarodna skupnost vse bliže zamisli, da bo namesto diplomatske rešitve za vprašanje iranskega jedrskega programa poiskala vojaško.

»Iran je vse bližje jedrskemu orožju. V času, ki nam je še ostal, moramo od mednarodne skupnosti zahtevati, da za vsako ceno izpolni svojo obljubo,« je dejal Peres. Kot je dodal, ima Zahod pri tem na voljo številne možnost, ki pa jih ni pojasnil.

Kot smo že poročali, je izraelski časnik Haarec pred dnevi zapisal, da izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak iščeta podporo za napad na iranske jedrske objekte. Izrael in zahodne države se namreč bojijo, da Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje jedrsko bombo.

Na poročanje časnika se je kmalu odzval Iran, ki je sporočil, da je v pripravljenosti in bo kaznoval kakršen koli napad nanj. Opozoril je še, da bodo v primeru napada sionističnega režima na Iran veliko škodo utrpele tudi Združene države Amerike.

Na odločitev Izraela o morebitnem napadu na Iran bi sicer lahko vplivalo novo poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) o jedrski grožnji Irana, ki ga je pričakovati v kratkem.