Peres za predsednika?

Vladajoča stranka Kadima izraelskega premiera Ehuda Olmerta bo predlagala nobelovca in izkušenega izraelskega državnika Šimona Peresa za kandidata na predsedniških volitvah.

Objavljeno
28. januar 2007 18.25
82-letni Peres je dejal, da bo prenehal s strankarskimi aktivnostmi in se osredotočil na “vzpostavljanje miru”
Jeruzalem - Vladajoča stranka Kadima izraelskega premiera Ehuda Olmerta bo predlagala Nobelovega nagrajenca za mir in izkušenega izraelskega državnika Šimona Peresa za kandidata na predsedniških volitvah, na katerih bodo poslanci izraelskega parlamenta izbirali naslednika sedanjega izraelskega predsednika Mošeja Kacava, ki se trenutno sooča z obtožbami, da naj bi posilil štiri ženske. Peres se zaenkrat še ni opredelil do morebitne kandidature.

Bo Kacav odstopil še pred julijem?

Izraelski parlament bo lahko novega predsednika države volil šele v juliju, ko se Kacavu izteče mandat, razen če ne bo slednji sam prej podal odstopa. Olmertova vlada je sicer danes v parlamentarno obravnavo poslala predlog zakona, po katerem bi bile doslej tajne volitve predsednika v knesetu javne, kar bi povečalo možnosti za izvolitev Peresa, saj bi imel Olmert večjo moč nadzora nad člani svoje stranke in koalicijskih partneric, ki skupaj trenutno obvladujejo 78 sedežev v 120-članskem parlamentu.

Čeprav se 83-letni Peres še ni uradno podal v bitko za mesto predsednika Izraela, pa je javno mnenje tej ideji zaenkrat zelo naklonjeno, saj njegovo kandidaturo podpira med 40 in 45 odstotki državljanov. Peres, ki je doslej opravljal funkcijo premiera, zunanjega in obrambnega ministra, je sicer po mnenju ljudstva eden od najbolj izkušenih politikov v državi.

Sedanji predsednik Kacav se trenutno nahaja na trimesečnem "dopustu", njegove funkcije pa v tem času začasno opravlja predsednica kneseta Dalia Icik. Posebna komisija izraelskega parlamenta je namreč v četrtek odobrila prošnjo Kacava, da "odide na dopust" za obdobje treh mesecev, vmes pa ne bo opravljal predsedniških funkcij. Zaradi obtožb se Kacav sicer sooča z vse glasnejšimi pozivi k odstopu. K temu koraku ga je v sredo pozval tudi premier Olmert.