Pet Francozinj na sodišču zaradi spodletelega bombnega napada

Spreobrnjenke v muslimansko vero so leta 2016 poskušale povzročiti kaos v bližini katedrale Notre Dame.

Objavljeno
24. september 2019 12.12
Posodobljeno
24. september 2019 12.49
Skica s prvega dne sojenja petim džihadistkam v Parizu. FOTO: Benoit Peyrucq /AFP
J. B. P.
J. B. P.
Na sodišču v Parizu se je včeraj začelo sojenje petim Francozinjam, spreobrnjenim v muslimansko vero, ki so leta 2016 pripravile bombni napad v bližini katedrale Notre Dame. Samo zaradi napačne izbire goriva, politega po notranjosti nastavljenega avtomobila bombe, napad ni uspel, avto je odkrila policija in v poznejši obsežni preiskavi našla tudi storilke, poroča danes BBC.

Inès Madani, Ornella Gilligmann, Sarah Hervouët, Amel Sakaou in Samia Chalel so zdaj stare med 22 in 42 let, obtožnica pa jih bremeni poskusa terorističnega napada. Eno od njih sodišče obravnava tudi zaradi napada na policista, saj je enega od policistov med preiskavo z nožem zabodla v ramo. 

image
AFP Skica s prvega dne sojenja petim džihadistkam v Parizu.  FOTO: Benoit Peyrucq /AFP

 

Avto, poln posod z bencinom


Četrtega septembra 2016 so v Parizu mimoidoči policijo opozorili na sumljiv zapuščen siv peugeot brez registrskih tablic s prižganimi vsemi štirimi utripalkami, ki je bil postavljen na eni turistično najbolj obleganih lokacij v bližini katedrale Notre Dame. Policija je v avtomobilu odkrila šest posod, polnih bencina, po notranjosti je bilo razlito veliko dizelskega goriva, v avtu pa je ležala tudi prižgana cigareta. Ker je dizelsko gorivo manj vnetljivo kot bencin, vržena cigareta ni povzročila požara, v katerem bi pozneje morale eksplodirati posode z bencinom, in tako je načrtovani teroristični napad propadel. Lastnik avtomobila je bil oče Madanijeve, v njem pa so preiskovalci našli dovolj prstnih odtisov in drugih dokazov, da so lahko odkrili in ovadili omenjeno peterico.

image
REUTERS Načrtovani napad septembra 2016 peterici džihadistk ni uspel. FOTO: Benoit Tessier/ Reuters

 

Žrtve spletnega pranja možganov


Zagovornik obtoženih džihadistk je na sodišču trdil, da so vse bile žrtve pranja možganov po internetu. V ekstremizem naj bi jih napeljal pripadnik Islamske države Rashid Kassim, ki je mlade po Evropi rekrutiral prek spleta iz Sirije. Zato je tudi on med obtoženimi, čeprav nihče ne ve, ali je sploh še živ, saj je bil domnevno žrtev napada z dronom v Iraku leta 2017. Sodili mu bodo v odsotnosti.