Pet nalog za rešitev Nemčije

Nemška kanclerka Angela Merkel jeprvič po imenovanju nove črno-rumene vlade prvič nastopila pred poslanci bundestaga in predstavila načrte za prihodnje štiri leta. Nemčija je po njenih besedah sredi najhujše recesije.

Objavljeno
10. november 2009 20.40
Peter Žerjavič
Peter Žerjavič
Berlin - Dopoldne po velikem slavju ob 20. obletnici padca berlinskega zidu se je nemška kanclerka Angela Merkel vrnila k rednim delovnim obveznostim. Prvič po imenovanju nove črno-rumene vlade konec oktobra je nastopila pred poslanci bundestaga in predstavila načrte za prihodnje štiri leta. »Nemčija je pred preizkušnjo, kakršne po združitvi še ni bilo. Ne smemo si metati peska v oči,« je pojasnila kanclerka in predstavila pet ključnih nalog, ki so pred vlado.

Nemčija je po njenih besedah sredi najhujše recesije, padec gospodarske rasti je petkrat hujši kakor med krizo na začetku sedemdesetih let. »Naloge moramo pogumno imenovati z njihovimi imeni,« je povedala poslancem. Prva naloga je spoprijemanje s posledicami finančne in gospodarske krize. »Težave se bodo najprej še povečale, preden bo šlo na bolje,« je pojasnila. Predvsem (subvencioniranemu) skrajšanemu delovnemu času so lahko hvaležni, da so se ognili strmemu naraščanju brezposelnosti.

Druga ključna naloga bo izboljšati odnos državljanov do države. Ljudje da so nezadovoljni, ker so storitve države pomanjkljive. Samo če so davki nizki, pravični in enostavni, lahko ljudje zaupajo državi, se je glasilo sporočilo Merklove. Za leto 2011 je napovedala znižanje obdavčitev prihodkov, ki naj bi najbolj razbremenilo srednji sloj. Čeprav ima država rekorden proračunski primanjkljaj, radikalnega varčevanja sredi krize ne bo. Namesto tega si bodo prizadevali za čim višjo gospodarsko rast, ki bi državi zagotovila več prihodkov in ustavljanje zadolževanja.

Več v sredini tiskani izdaji Dela