Pet novih članic Varnostnega sveta

Generalna skupščina ZN je brez težav izvolila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta z mandatom dveh let, ki se začne 1. januarja 2010. Izvoljene so bile Bosna in Hercegovina, Brazilija, Libanon, Gabon in Nigerija.

Objavljeno
15. oktober 2009 19.53
Generalna skupščina OZN je sprejela resolucijo, ki ustanavlja svet za človekove pravice
Ma.B./STA
Ma.B./STA
New York - Omenjenih pet držav bo v najpomembnejšem organu svetovne organizacije zamenjalo države iz svojih geografskih skupin sistema ZN, ki jim mandat poteče 31. decembra letos. To so Hrvaška iz vzhodnoevropske skupine, Kostarika iz skupine Latinska Amerika in Karibi, Vietnam iz Azijske skupine in Libija ter Burkina Faso iz Afriške skupine.

V letu 2010 bodo v Varnostnem svetu še Avstrija, Mehika, Japonska, Turčija in Uganda, kot seveda tudi pet stalnih članic Varnostnega sveta, ki jim ni potrebno na volitve. To so ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija.

Tokratno glasovanje je prineslo še manj drame kot ponavadi, saj tokrat prvič po letu 2004 nobena kandidatka za Varnostni svet ni imela protikandidatke in je šlo le za potrditev dogovora znotraj geografskih skupin. Za izvolitev v organ, ki med drugim izreka sankcije in potrjuje mirovne misije ZN je bilo potrebno dobiti najmanj dve tretjini oddanih glasovnic v Generalni skupščini, ki ima 192 članic. Bosna in Hercegovina je dobila 183 glasov, Brazilija 182, Gabon 184, Nigerija 186 in Libanon 180.

BiH, ki jo je v 90. letih prejšnjega stoletja po razpadu nekdanje Jugoslavije pretresala vojna, doslej še nikoli ni bila članica Varnostnega sveta. Kljub posredovanju zveze Nato in Daytonskemu mirovnemu sporazumu iz leta 1995 je sicer BiH še daleč od normalno delujoče države, saj je sestavljena iz dveh entitet, od katerih Republika Srbska ovira poenotenje države, federacija Bošnjakov in Hrvatov pa prav tako še vedno ni sposobna sama normalno delovati.

Mednarodni diplomati upajo, da bo članstvo v VS ZN blagodejno vplivalo na večjo enotnost, saj bodo birokrati različnih narodnosti že po inerciji prisiljeni sodelovati med seboj in morda bodo iz tega potegnili kakšen koristen nauk in izkušnje. Podobno velja za Libanon, ki je nazadnje v Varnostnem svetu sedel v letih 1953 in 1954, sicer pa je stalnica dnevnega reda tega organa.

Brazilija je bila nazadnje v Varnostnem svetu v letih 2004 in 2005, Nigerija pa v letih 1994 in 1995. Gabon je bil nazadnje v Varnostnem svetu v letih 1998 in 1999, skupaj s Slovenijo, ki se je odločila za novo kandidaturo za nestalno članstvo leta 2012. Od nekdanjih jugoslovanskih republik sta bili doslej članici Varnostnega sveta le Slovenija in Hrvaška. Srbija, Črna Gora in Makedonija še niso uspele, nekdanja skupna država pa je bila v Varnostnem svetu štirikrat. Nazadnje v letih 1988 in 1989.