Pet osumljencev obtožili, tri izpustili

Od devetih Britancev pakistanskega porekla, ki jih je policija aretiranih minuli teden v britanskem Birminghamu, so proti petim vložili obtožnice, tri so izpustili brez obtožnic, eden pa je še v priporu.

Objavljeno
09. februar 2007 14.06
London - Potem ko je britanska policija v vrsti operacij minuli teden v britanskem mestu Birmingham zaradi domnevne zarote "v stilu Iraka" oziroma ugrabitve in umora pripadnika britanskih vojaških enot aretirala skupno devet ljudi, je proti petim osumljenim v noči na petek vložila obtožnice zaradi kaznivega dejanja terorizma. Od devetih Britancev pakistanskega porekla, aretiranih minulo sredo, je policija sicer tri že izpustila, ne da bi proti njim vložila obtožnice, v četrtek pa je, prav tako brez obtožb, izpustila še 38-letnega Abu Bakra. Bakr, ki sicer dela v eni izmed knjigarn, je Veliko Britanijo označil kot "policijsko državo" za muslimane.


Obtožnica bremeni 36-letnega Parviza Khana bremeni načrtovanja zarote za obdobje med 1. novembrom in 31. januarjem. Khanu in ostali četverici moških, 31-letnemu Amjadu Mahmodu, 30-letnemu Mohamedu Irfanu, 29-letnemu Zahorju Iqbalu, 43-letnemu Hamidu Elasmarju, še grozi obtožnica zaradi dobavljanja opreme in financiranja terorističnih dejanj. Sicer pa naj bi se peterica obtoženih še danes pojavila pred sodiščem v Conventryju.

Dokazni material še ni pregledan

Policija je v “veliki operaciji” pred devetimi dnevi zasegla veliko dokaznega materiala, ki ga še ni uspela pregledati in zato preiskava še ni zaključna. Pomočnik načelnika policije David Shaw iz zahodne midlandške policije, je na novinarski konferenci še povedal, da so zasegli več kot 4500 kosov dokaznega materiala, vse od osebnih računalnikov, mobilnih telefonov in številnih dokumentov.

Deveterica je bila aretirana zaradi domnevnega kovanja zarote, v kateri bi ugrabili in obglavili britanskega vojaka muslimanske vere, nakar naj bi na svetovnem spletu objavili še posnetek obglavljenja. Če bi svoj načrt uspeli uresničiti, bi s tem na nek način v Veliko Britanijo "uvozili" taktiko, ki so jo doslej proti tujim vojakom in delavcem uporabljali le iraški uporniki.