Peticija proti božiču

Deset doktorandov je v na internetu objavilo peticijo. Rojake pozivajo, naj božiču rečejo »ne«. Čas je, pravijo, »da se kitajsko ljudstvo predrami in doume, da je to vdor zahodne kulture«.

Objavljeno
23. december 2006 07.10
Božična ekonomija se je uvaljavila tudi na Kitajskem
Peking – Deset doktorandov z najbolj prestižnih kitajskih univerz je v petek na internetu objavilo peticijo. Rojake, zlasti mlade, pozivajo, naj božiču rečejo »ne«. Čas je, pravijo, »da se kitajsko ljudstvo predrami in doume, da je to vdor zahodne kulture«.

Doktorandi z univerz Beida, Tsinghhua, Renmin in še nekaj uglednih visokih šol, so svojo peticijo naslovili Znebimo se kolektivne kulturne neosveščenosti in okrepimo kitajsko kulturno prevlado. »Ko se bliža božič,« so zapisali, »se tržna središča, restavracije in hoteli okrasijo z božičnimi drevesi, internet, časopise, radio in televizijo preplavijo božična sporočila, po prenosnih telefonih je poslanih na stotine milijonov sporočil, prijatelji si voščijo za božič, kadar se srečajo, in noč pred tem praznikom prebedijo.« Problem je, pravijo doktorandi, da Kitajci ne razumejo, da je »zahodna kultura bolj podobna uničevalni nevihti, ki divja po državi, kakor blagi plohi«. Zdaj je čas, da se vrnemo k svojim kulturnim koreninam.

Več kakor šest desetin udeležencev razprave o tej temo je podprlo mnenje doktorandov, odzivi četrtine tistih, ki so se postavili v bran božiča, pa so bili siloviti. »Dovolj o tem, ali je treba božič praznovati ali ne!« se je razhudil eden od njih. »Praznovanje božiča je svoboščina, zagotovljena z ustavo! Kaj pa je sploh slabega, če Kitajci pod vplivom zahodne kulture kaj spremenijo pri sebi?«

Po ozračju v Pekingu pa bi lahko sklepali, da je odziv na peticijo mlačen, saj bodo restavracije v nedeljo zvečer prenapolnjene, trgovine so bolj obiskane kakor kdaj prej, »Božički« pa pojejo za vsakim vogalom. To seveda ne pomeni, da vsi Kitajci, ki nosijo rdečo kapico z belo obrobo, sploh vedo, zakaj se praznuje božič. Mnogi tega skoraj ne povezujejo s krščanstvom in povsem nedolžno uživajo v ozračju, o katerem pravijo, da je lepše kakor v času, ko praznujejo tradicionalno kitajsko novo leto.

Komunistična partija Kitajske ne spodbuja praznovanja božiča, nič pa ni naredila proti komercializaciji praznika, saj si na vse načine prizadeva čim bolj povečati porabo.

Kljub temu je pred tem praznikom vlada še zlasti pohvalila budiste za prispevek k ustvarjanju »harmonične družbe« in svetovnega miru. Čeprav je tudi ta religija na Kitajsko prišla z zahoda, pravzaprav iz indijskih virov, je v dva tisoč letih na kitajskih tleh dobila specifično podobo in je tako zdaj v državi več kakor sto milijonov budističnih vernikov in več kakor dva tisoč budističnih menihov.

Več o tem preberite v sobotnem tiskanem Delu