500 milijonov evrov za begunce na Balkanu

Srbija, Črna gora, Hrvaška ter BiH so se zavezale k skupnemu reševanju begunske problematike v regiji.

Objavljeno
07. november 2011 16.33
Posodobljeno
07. november 2011 17.13
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - Zunanji ministri Srbije, Črne gore, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine so se danes zavezali, da bodo za reševanje begunske problematike na območju Balkana zbrali 500 milijonov evrov. Denar za okoli 200.000 ljudi, ki so v času vojn med letoma 1991 in 1995 morali zapustiti svoje domove, bodo prihodnje leto poskušali zbrati na donatorski konferenci.

Štiri države nameravajo v prihodnjih petih letih več kot 74.000 ljudem najti streho nad glavo in zapreti kolektivne centre za namestitev beguncev. »Zavedamo se, da bo to [zbiranje sredstev] ob gospodarski krizi izredno zahtevna naloga,« je povedal srbski zunanji minister Vuk Jeremić, a dodal, da brez omenjanega denarja zadanih ciljev ne bodo dosegli.

V Beogradu so se danes mudili predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), Sveta Evrope, Evropske razvojne banke in ZDA. Pomočnik ameriške države sekretarke za begunce David Robinson je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP podpisnice deklaracije spomnil, da niso same in da bodo ZDA svojo podporo izkazale tudi s finančno pomočjo.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle pa je povedal, da so se štiri države s podpisom deklaracije še dodatno približale Evropski uniji, hkrati pa izrazil upanje, da bodo polovico od 500 milijonov evrov za pomoč beguncem zbrale članice EU.