Pfizer se je pogodil za 2,3 milijarde dolarjev

Ameriški farmacevt Pfizer se bo v primeru spora z ameriško vlado zaradi trženja nekaterih zdravil za uporabo v druge namene, kot so jih regulatorni organi odobrili, poravnal za 2,3 milijarde dolarjev.

Objavljeno
02. september 2009 22.28
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Washington - Znesek 2,3 milijarde dolarjev vključuje 1,2 milijarde dolarjev kazenske globe in kazensko zaplembo premoženja v vrednosti 105 milijonov dolarjev. Gre za doslej najvišji znesek poravnave zaradi domnevnega neupoštevanja pravil o zdravilih v ZDA.

 

Po navedbah ameriške vlade je Pfizer pospeševal prodajo štirih zdravil na recept, med njimi sredstva proti bolečinam bextra, za namene, ki so drugačni od tistih, za katere je ameriški zvezni urad za živila in zdravila uporabo zdravila odobril. Pfizer je zdravilo bextra s trga umaknil leta 2005.

 

Kot je v izjavi zapisala namestnica predsednika družbe in svetovalka v Pfizerju Amy W. Schulman, pomeni dogovor o poravnavi zaključek pomembnih sodnih zadev in jim omogoča, da se ponovno osredotočijo na "odkrivanje, razvoj in dobavo inovativnih zdravil".