Picassa odkrili v Srbiji

Našli ukradeni deli Pabla Picassa, skupaj vredni okoli tri milijone evrov.

Objavljeno
27. oktober 2011 21.14
Posodobljeno
28. oktober 2011 14.30
E. B.
E. B.

BEOGRAD – Že tri leta pogrešani mojstrovini Pabla Picassa sta končno spet doma. Konjeva glava ter Kozarec in vrč, ki pripadata muzeju Sprengel v Hannovru, sta brez sledu izginila iz galerije v švicarskem Pfaeffikonu leta 2008, zdaj so ju izsledili v srbski prestolnici.

Prijeli niso še nikogar

Kot je pojasnil tamkajšnji notranji minister Ivica Dačić, je uspeh zasluga dobrega sodelovanja švicarskih in srbskih kriminalistov, o podrobnostih preiskave pa ni hotel govoriti. Tako še vedno ni znano, kdo je deli, skupaj vredni okoli tri milijone evrov, ukradel in zakaj, niti ni hotel razkriti, kje točno v Beogradu so ju našli, v medije je pricurljalo le, da za zdaj niso prijeli in obtožili še nikogar. Preiskovalcem je neznanka predvsem motiv kraje: tako znani sliki bi bilo ukradeni nemogoče prodati na trgu umetnin, tako da domnevajo, da so tatovi delali po naročilu zasebnega zbiratelja, morda pa so hoteli skleniti celo posel z zavarovalnico, odgovorno za mojstrovini, in od nje zahtevati odkupnino, nižjo od siceršnje premije, ugibajo.

Morda pa je zanimiv podatek, da so pogrešani sliki našli dan po 130. obletnici rojstva španskega velikana, ki je umrl 1973. Študijo Konjeva glava je Picasso ustvaril leta 1937, olje na platnu Kozarec in vrč pa 1944.