Pirati napadli špansko ladjo

Špansko ribiško ladjo Alakrana s 36-člani posadke so v Indijskem oceanu napadli pirati. Informacij o morebitnih ranjencih med posadko ni, prav tako pa ni znano, ali so pirati zahtevali odkupnino.

Objavljeno
02. oktober 2009 17.32
Ma. J.
Ma. J.
Madrid - Špansko ribiško podjetje je sporočilo, da so njihovo ladjo s 36-člani posadke v Indijskem oceanu napadli pirati. Ladja Alakrana je zgodaj zjutraj poslala klic v sili, od takrat pa njen lastnik, podjetje Echebastar Fleet, z njo ni mogel stopiti v stik.

Luksemburški letali, ki sodelujeta v operaciji EU proti piratom, sta preleteli ladjo in na njej opazili oborožene ljudi. Pilar Unzalu, ministrica za ribolov in kmetijstvo iz baskovske regije je dejala, da informacij o morebitnih ranjencih med posadko ni, prav tako pa ni znano, ali so pirati zahtevali odkupnino.

To je že drugi napad na ladjo Alakrana v manj kot mesecu dni. V začetku septembra se je ladja v sejšelskih vodah že izognila napadu piratov.

Španska vlada je o dogodku že obvestila družine pogrešanih članov posadke in vzpostavila krizni komite članov zunanjega, obrambnega, okoljskega in drugih ministrstev. „Prioriteta vlade v tem trenutku je, da zagotovi varnost posadke," je dejala namestnica premierja Maria Teresa Fernandez de la Vega.

V operaciji EU proti piratom sicer sodeluje tudi španska mornarica in njihova letala. Lastniki španskih ladij pa vlado že dolgo prepričujejo, naj na ladje namesti marince, kot to počenja Francija, toda vlada jim odgovarja, da tega španska zakonodaja ne dovoljuje. Namesto tega je špansko obrambno ministrstvo podjetjem dovolilo, da na plovila namesti dobro oborožene zasebne varnostnike.