Pivo brez vodke = metanje denarja v veter

Alkohol je nepogrešljiv del ruske družbe. Ruske knjige, filmi in gledališke predstave vedno znova opominjajo, da je ruski narod s kozarčkom od nekdaj premagoval mraz, utrujenost in si z njim priskrbel nujno potreben beg od tegob vsakdanjika

Objavljeno
25. oktober 2009 11.24
Vodka Ruski Standard
Polona Frelih
Polona Frelih
Moskva - Prav tako si v Rusiji skorajda ni mogoče predstavljati slavja, ob katerem ne bi vsaj nekajkrat nazdravili s po 50 mililitri.

Kar je videti kot nedolžna tradicija, med prebivalci terja smrtonosen davek. Rusi namreč po zadnjih podatkih na leto zaužijejo 18 litrov čistega alkohola na prebivalca, pri čemer velja omeniti, da štejejo tudi dojenčki in abstinenti. WHO opozarja, da bo ta razvada, pospremljena s množičnim kajenjem in nezdravim prehranjevanjem, rusko prebivalstvo do leta 2025 zredčila s 142 na 131 milijonov.

Svoje je naredila še globalna finančna kriza, zaradi katere se je prodaja vodke v letošnjem letu v primerjavi z lanskim povečala za pet odstotkov, je pokazala najnovejša raziskava uglednega ameriškega podjetja za tržne raziskave Nielsen. Še bolj tragično je, da je do tega prišlo, čeprav je kar 80 odstotkov ljudi prisiljeno varčevati pri nakupih osnovnih živil in vsakodnevnih potrebščin.

Majhna tolažba je, da ljudje vsaj posegajo po kakovostnejši vodki in prodaja »premium vodke«, za katero je treba odšteti skoraj pet evrov, je septembra in oktobra narasla za skoraj četrtino, so sporočili s podjetja Russian Standard Vodka. Tam ponujajo pijače, ki so približno petkrat dražje od izdelkov najnižjega cenovnega razreda.

Kultura na psu

Za takšen rezultat so bržkone zaslužna predvsem večja mestna središča, kjer srednji razred zadnja leta vse pogosteje posega tudi po kakovostnejših alkoholnih pijačah, denimo vinu ali konjaku. V manj razvitih predelih in med revnejšimi prebivalci, kultura pitja še vedno ostaja na psu. Ljudje vse pogosteje posegajo po nelegalno proizvedeni vodki, katere proizvodnja je narasla na okoli 750 milijonov litrov; leta 2007 je znašala 600 milijonov litrov.

Kritično stanje je ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva spodbudilo, da je sprožil pobudo za kampanjo, s katero bi količino popitega alkohola v naslednjih treh letih oklestili za četrtino. V njen sklop sodi prepoved oglaševanja, povišanje starostne meje za nakup alkohola z 18 na 21 let, ter trikratno povišanje davščin na pivo.

Prav pivo je bilo sicer še v sredini devetdesetih obetavno orožje v boju proti alkoholu. Oblast je upala, da bo s popularizacijo pijače z nižjo vrednostjo alkohola dosegla, da bodo ljudje pili manj žganih pijač, zlasti vodke. Učinek je bil prav nasproten, saj je pivo, ki v Rusiji velja malodane za brezalkoholno pijačo, za mladostnike postalo prvi stik s svetom alkoholne omame. »Pivo brez vodke = metanje denarja v veter«, ali »Pivo brez vodke velja enako kot potni list brez fotke« so se na njihovih majicah pojavili šaljivi izreki.

Po novem predlogu naj bi bil ves alkohol dostopen le še v supermarketih, barih in restavracijah, kar pomeni, da bodo mali ulični kioski, ki stojijo na vsakem koraku, ob pomemben, če že ne pretežen del zaslužka.

Več v tiskani izdaji Nedela