Pjongjang do denarja v tednu dni

Južnokorejski zunanji minister Song Min Soon je prepričan, da bo vprašanje zamrznjenih severnokorejskih sredstev v Banci Delta Asia (BDA) v Macau rešeno v tednu dni.

Objavljeno
23. marec 2007 11.39
Chun Young-woo
Seul - Potem ko se je v četrtek neuspešno končal nov krog pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu, sta južnokorejski zunanji minister Song Min Soon in ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice v četrtkovem telefonskem pogovoru potrdila zavezanost uresničitvi sklenjenega dogovora v Pekingu. Song Min Soon pa je danes izrazil prepričanje, da bo vprašanje zamrznjenih severnokorejskih sredstev v Banci Delta Asia (BDA) v Macau rešeno v tednu dni.

Riceova in Song sta v četrtek izmenjala mnenja o poteku šeststranskih pogajanj ter izrazila prepričanje, da je treba z implementacijo šeststranskega dogovora nadaljevati kljub tehničnim težavam pri prenosu omenjenih severnokorejskih sredstev. Obljubila sta tudi sodelovanje v nadaljnjih fazah severnokorejskega razoroževanja, so sporočili z južnokorejskega zunanjega ministrstva.

Razlogi za zamudo pri transferju sredstev Severne Koreje iz BDA v Macau, ki so jih ZDA po dogovoru s Severno Korejo odmrznile v ponedeljek, so izključno tehnični, je poudaril Song. Zadnji krog šeststranskih pogajanj se je sicer v četrtek končal, potem ko je Severna Koreja zapustila pogovore, češ da se bo naprej pogovarjala šele potem, ko bo 25 milijonov dolarjev, ki so bili zamrznjeni v BDA v Macau, nakazanih na njen račun pri banki v Pekingu.

Prva faza izvrševanja šeststranskega dogovora z dne 13. februarja predvideva zaprtje severnokorejskega jedrskega reaktorja v Yongbyonu do 14. aprila ter inšpekcijo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v zameno za 50.000 ton goriva. Druga faza, ki ni časovno omejena, pa zahteva ustavitev vseh severnokorejskih jedrskih programov v zameno za nadaljnjih 950.000 ton goriva in nekatere politične koncesije.

Song in Riceova sta spregovorila tudi o pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu med državama, v okviru katerih se bosta obe strani v ponedeljek v Seulu sestali na ministrski ravni.