Pjongjang grozi Seulu

Severna Koreja je zagrozila, da bo Južno Korejo kaznovala zaradi nedavnega vojaškega obračuna, v katerega sta se zapletli vojaški ladji obeh držav. Seul je ob tem izrazil prepričanje, da lahko odbije kakršen koli napad komunistične sosede.

Objavljeno
12. november 2009 13.08
Model severnokorejskih raket, razstavljen v Južni Koreji
Ma. J.
Ma. J.
Pjongjang - Severna Koreja je danes zagrozila, da bo Južno Korejo kaznovala zaradi nedavnega vojaškega obračuna, v katerega sta se v Rumenem morju zapletli vojaški ladji obeh držav. Seul pa je ob tem izrazil prepričanje, da lahko odbije kakršen koli napad komunistične sosede.

Ladji Severne in Južne Koreje sta se v krajši spopad ob zahodni obali Korejskega polotoka zapletli v torek. Pri tem je bil ubit en severnokorejski vojak, trije pa so bili ranjeni, medtem ko na nasprotni strani ranjenih ni bilo. Po navedbah južnokorejskih vojaških virov je bila v spopadu močno poškodovana tudi severnokorejska ladja, ki jo je zajel ogenj.

Vodilni severnokorejski časnik Rodong Sinmun je tako poročal, da Pjongjang ne bo toleriral »južnokorejske agresije v njihovih vodah«, ni pa navedel, kako namerava Severna Koreja kaznovati svojo južno sosedo. Še en severnokorejski časnik Minju Joson pa je zapisal, da je bil spopad poskus Seula, da zmoti pogovore med Pjongjangom in Washingtonom, napovedane za ta mesec. Posvaril je še, da bo Južna Koreja to »drago plačala«.

Tudi analitiki se strinjajo, da je bil incident najverjetneje povezan z obiskom ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je napovedan za 18. novembra. Po njihovem mnenju je poskušal Pjongjang na ta način izboljšati svoj pogajalski položaj. Profesor na seulski univerzi za severnokorejske študije Yang Moo-jin tako meni, da Pjongjang s svojimi grožnjami ne misli resno, saj poskuša z njimi samo pridobiti pozornost Washingtona. Dodaja, da je bilo v interesu Severne Koreje, da pred pogovori pokaže, da je »korejski polotok še vedno nestabilen«.

Po severnokorejski grožnji je v Južni Koreji v pripravljenosti 680.000 vojakov, poleg tega pa je Seul v bližini pomorske meje, kjer je prišlo do spopada, namestil štiri vojne ladje. Južnokorejska vojska je medtem sporočila, da severnokorejske vojaške sile še niso opravile nobenih sumljivih premikov, čeprav naj bi bila po poročanju medijev v pripravljenosti tudi 1,2 milijonska severnokorejska vojska.