Pjongjang načeloma za jedrsko razorožitev

Severna Koreja je v nadaljevanju šeststranskih pogajanj o njenem jedrskem programu, ki jih tudi tokrat gosti Kitajska, izjavila, da je morda pripravljena na jedrsko razorožitev.

Objavljeno
08. februar 2007 18.45
Kim Džoong Il ob enoti 821 severnokorejske vojske
Peking - Severna Koreja je danes v nadaljevanju šeststranskih pogajanj o njenem jedrskem programu, ki jih tudi tokrat gosti Kitajska, izjavila, da je morda pripravljena na jedrsko razorožitev. Toda njena odločitev je odvisna od korakov ZDA.

Glavni severnokorejski pogajalec Kim Kye Gwan je danes, štiri mesece potem, ko je Pjongjang opravil jedrski poskus, ki je izzval neodobravanje mednarodne skupnosti, izjavil, da je razorožitev možna.

Kot je dejal, je Severna Koreja pripravljena na pogovore o dogovoru s pogajanj iz septembra 2005, na podlagi katerega bi se odpovedala jedrskemu programu v zameno za pomoč, energetska nadomestila in varnostna zagotovila.

" Pripravljeni smo se pogovarjati o prvih korakih, toda osnova naše odločitve bo to, ali se bodo ZDA odpovedale sovražni politiki do nas in si prizadevale za skupno mirno sobivanje," je novinarjem še dejal Kim.

Po besedah ameriških strokovnjakov, ki so se minuli teden s Kimom sestali v Pjongjangu, naj bi Severna Koreja predlagala zamrznitev glavnega jedrskega reaktorja in obnovitev mednarodnih inšpekcij v zameno za energetsko pomoč in normalizacijo odnosov z Washingtonom.

Woo: Jedrska pogajanja se bodo nadaljevala v petek

Po besedah južnokorejskega pogajalca Chun Yung Wooja se bodo pogajanja nadaljevala v petek, ko naj bi gostiteljica Kitajska pripravila osnutek dogovora. "Danes ponoči ali jutri naj bi Kitajska pripravila osnutek dogovora na podlagi današnjih nagovorov in razprav ter ga posredovala ostalim," je še pojasnil Chun po koncu pogovorov.

Glavni ameriški pogajalec Christopher Hill je že pred nadaljevanjem pogajanj izrazil mnenje, da je Severno Korejo mogoče pritegniti k temu, da bi se znova zavezala dogovoru iz leta 2005. Čeprav možnost sankcij še vedno obstaja, Hill pričakuje, da se bo Kim pogajal še ta teden o dogovoru.

O današnjih pogovorih pa je ameriški diplomat dejal, da je nadaljevanje potekalo v pozitivnem vzdušju ter da vpletene strani upajo na dogovor o prvih korakih do razorožitve Pjongjanga. Medtem si kitajski odposlanec Wu Dawei želi "novega začetka" v celotnem procesu potem, ko so ga zaznamovali lažna upanja, zastoji in spori.

Severnokorejska pogajanja so se začela leta 2003. Zadnji krog šeststranskih pogajanj je potekal decembra lani v Pekingu, potem ko so zastala več kot leto dni. Na njihovo obnovitev je Pjongjang pristal 31. oktobra lani, po obsodbah mednarodne skupnosti in uvedbi sankcij ZN zaradi njegovega oktobrskega jedrskega poskusa.

V okviru pogajanj se je Severna Koreja leta 2005 sicer zavezala odpovedi jedrskemu programu v zameno za pomoč in varnostna zagotovila, a doslej še ni prešla od besed k dejanjem.