Pjongjang pripravljen nadaljevati šeststranska pogajanja

Severna Koreja je pripravljena nadaljevati šeststranska pogajanja o svojem jedrskem programu takoj po pogovorih z ZDA o finančnih sankcijah, ki so jih proti Pjongjangu uvedle ZDA.

Objavljeno
13. januar 2007 13.13
Severna Koreja je privolila v brezpogojno nadaljevanje pogajanj o njenem jedrskem programu
Tokio - Severna Koreja je pripravljena nadaljevati šeststranska pogajanja o svojem jedrskem programu takoj po pogovorih z ZDA o finančnih sankcijah, ki so jih proti Pjongjangu uvedle ZDA. Pogovori so predvideni konec meseca, je danes potrdil japonski poslanec Taku Jamasaki po vrnitvi iz Pjongjanga.

Kot je dejal Jamasaki, se bodo predstavniki Severne Koreje in ZDA o omenjenih sankcijah pogovarjali 22. januarja. Ameriško zunanje ministrstvo je sicer pred dnevi sporočilo, da bi se šeststranska pogajanja lahko nadaljevala še ta mesec.

Jamasaki je tudi povedal, da so mu severnokorejski predstavniki v pogovorih zatrdili, da je morebitna izvedba drugega jedrskega poskusa odvisna od odnosa ZDA do Severne Koreje. Sicer pa mu med večdnevnim obiskom ni uspelo doseči obnove dvostranskih pogovorov med Pjongjangom in Tokiom, za kar si je prizadeval. Njegov "zasebni obisk" v Pjongjangu je vlada v Tokiu že kritizirala.

Šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu, na katerih sodelujejo Severna in Južna Koreja, ZDA, Rusija, Japonska in Kitajska, so se decembra lani pričela prvič po več kot letu dni zastoja, saj je Severna Koreja novembra 2005 pogovore zapustila zaradi finančnih sankcij, ki so jih ZDA vsilile njeni banki v Macau. Te sankcije so bile tudi glavna točka spora na decembrskih pogovorih v Pekingu, saj Severna Koreja pred razrešitvijo tega vprašanja ni hotela govoriti o ničemer drugem.

Na obnovitev pogajanj je Pjongjang pristal 31. oktobra, po obsodbah mednarodne skupnosti in uvedbi sankcij ZN zaradi njegovega jedrskega poskusa, ki ga je izvedel oktobra lani. Severna Koreja je ob začetku pogajanj predstavila cel kup zahtev, tako da so se zaključila brez rezultatov.