Pjongjang pripravljen ustaviti reaktor

Severna Koreja je začela priprave na ustavitev njenega glavnega jedrskega reaktorja v Yongbyonu v zameno za dobavo energije in odmrznitev nekaterih bančnih računov.

Objavljeno
17. marec 2007 15.47
Severna Koreja je privolila v brezpogojno nadaljevanje pogajanj o njenem jedrskem programu
Seul/Peking - Severna Koreja je začela priprave na ustavitev njenega glavnega jedrskega reaktorja v Yongbyonu. Pjongjang je pripravljen tudi zapečatiti delovanje te jedrske naprave, vendar bodo ta dejanja odvisna, kako hitro bo zanje nagrajen, je danes v Pekingu, kjer se v ponedeljek začenja nov krog šeststranskih pogovorov o severnokorejskem jedrskem vprašanju, izjavil vodja južnokorejske delegacije Chun Yung Woo.

Za črtanje iz seznama podpornic terorizma

Države na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu so 13. februarja dosegle dogovor, ki predvideva, da naj bi Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj glavni jedrski reaktor v Yongbyonu v zameno za 50.000 ton goriva. V skladu s sporazumom, ki ima več stopenj, naj bi Severna Koreja v nadaljevanju razglasila konec vseh vidikov jedrskega programa v zameno za 950.000 ton nafte ali druge oblike pomoči ter za normalizacijo odnosov z ZDA, kar pomeni, da bi jo črtali s seznama držav podpornic terorizma.

Taljenje bančnih sredstev

Eno osrednjih vprašanj, povezanih z jedrsko razorožitvijo Severne Koreje, je v zadnjem času postal primer banke Banco Delta Asia Macao (BDA) v Macau. Omenjeno banko so ZDA namreč obtožile, da naj bi severnokorejskemu režimu pomagala prati denar, ki naj bi ga Pjongjang pridobil s tihotapljenjem in drugimi nezakonitimi dejavnostmi. Zaradi tega so ZDA leta 2005 zamrznile severnokorejske račune v BDA, zaključek preiskave pa bi po navedbah ameriškega ministrstva za finance lahko vodil v odmrznitev nekaterih računov.

Nekaj ur predtem je vodja severnokorejskih jedrskih pogajalcev Kim Kye Gwan v Pekingu izjavil, da Severna Koreja ne bo zaprla svojih jedrskih naprav v Yongbyonu, dokler ZDA ne bodo sprostile vseh sredstev, ki so trenutno zamrznjena v BDA.

Po besedah predstavnika ameriškega finančnega ministrstva so že danes s predstavniki oblastmi v Macau govorili o sprostitvi sredstev. Kot je dejal namestnik pomočnika finančnega ministra Daniel Glaser, so bili pogovori produktivni, vendar pa je Macao tisti, ki se bo moral odločiti o sprostitvi sredstev.