Pjongjang zahteva umik sankcij

Severna Koreja je ob obnovitvi šeststranskih pogajanj o njenem spornem jedrskem programu zahtevala odpravo sankcij, preden bi pristala na njegovo odpravo.

Objavljeno
18. december 2006 20.05
Modeli severnokorejskih Scud-B raket
Peking - Severna Koreja je ob obnovitvi šeststranskih pogajanj o njenem spornem jedrskem programu v Pekingu zahtevala odpravo sankcij, preden bi pristala na njegovo odpravo, je sporočil vir, ki sodeluje na pogajanjih.

Vodja severnokorejske delegacije na pogovorih Kim Kye Gwan je v govoru na pogajanjih dejal, da morajo Združeni narodi odpraviti sankcije, ki so jih proti Pjongjangu uvedli po njenem jedrskem poskusu 9. oktobra. Zahteval je tudi odpravo finančnih sankcij, ki so jih proti Severni Koreji zaradi obtožb o pranju denarja lani uvedle ZDA.

ZDA omilile stališče do sankcij za Severno Korejo

Ameriški odposlanec na pogajanjih Christopher Hill je v Pekingu dejal, da ZDA zaradi severnokorejskega zavračanja razorožitve izgubljajo potrpljenje. Izrazil je upanje, da bodo tokrat naredili korak naprej od septembra 2005, ko so dosegli doslej edini dogovor, in sicer o jedrski razorožitvi Severne Koreje v zameno za pomoč in varnostna zagotovila. Po navedbah južnokorejskega vira naj bi se sicer predstavniki Severne Koreje še danes ločeno sešli s predstavniki ZDA.

ZDA so tokrat izrazile pripravljenost na sočasne ločene pogovore o sankcijah proti banki v Macau, vztrajajo pa, da vprašanje sankcij proti banki ni povezano z jedrskim vprašanjem.

Severno korejski predstavnik Kim Kye Gwan je sicer ob prihodu v Peking umik finančnih omejitev za banko v Macau označil kot predpogoj za nadaljevanje pogajanj. Finančni strokovnjaki Severne Koreje pa še niso prispeli v Peking, zato naj bi se pogajanja o tem vprašanju začela nekoliko kasneje.

Do zastoja v pogajanjih med Kitajsko, Rusijo, Japonsko, ZDA ter Severno in Južno Korejo je sicer novembra lani prišlo prav potem, ko je Severna Koreja pogajanja zapustila iz protesta zaradi sankcij, ki so jih ZDA uvedle proti njeni banki v Macau.

Kitajska priznava napredek

Kitajski odposlanec Wu Dawei je ob začetku pogajanj dejal, da ima tokratno srečanje izjemen pomen za uresničevanje preteklega napredka in oblikovanje poti za prihodnosti. Južnokorejski pogajalec Chun Yung Woo pa je predlagal, da bi morali ukrepe za uresničevanje dogovora iz leta 2005 uresničiti v nekaj mesecih.

Japonska še naprej kritična do Severne Koreje

Japonski odposlanec Keničiro Sasae je kritiziral Severno Korejo, ker je s poletnim raketnim in jesenskim jedrskim poskusom ustavila pogovore. Pogajalsko pozicijo severnokorejske delegacije pa je označil kot nesprejemljivo. Več fleksibilnosti od Severne Koreje pričakuje tudi japonski premier Šinzo Abe, ki se pogajanj sicer ne udeležuje, a je novinarjem o njih spregovoril v Tokiu. "Severna Koreja mora napraviti korak proti razorožitvi. Sicer je mednarodna skupnost ne bo sprejela," je dejal.

Vir s pogajanj je povedal, da je "Severna Koreja sporočila, da bo sprejela ukrepe za nadaljnjo krepitev jedrskih svaril, dokler se bodo sankcije in pritisk nadaljevali". Kim je po navedbah nekega južnokorejskega diplomata tudi ponovil vrsto starih zahtev svoje države, dejal pa je tudi, da je Severna Koreja "zadovoljna", da ima jedrsko orožje.

Pjongjang je tako dal vedeti, da je sedaj jedrska sila in da bi na pogajanjih morali govoriti o zmanjševanju obsega orožja. S tem naj bi znova vztrajal, da se ga obravnava enako kot ZDA. Kot je dejal južnokorejski vir, je Severna Koreja postavila toliko zahtev, kolikor jih je v govoru sploh mogoče postaviti.

Šeststranska pogajanja, ki so se začela leta 2003, so se danes v Pekingu začela po več kot letu dni zastoja. Na njihovo obnovitev je Pjongjang je pristal 31. oktobra, po obsodbah mednarodne skupnosti in uvedbi sankcij ZN zaradi njegovega oktobrskega jedrskega poskusa.