Plemenski vodje za pogovore z vojaškimi poveljniki

Plemenske starešine so na dvodnevnem shodu v Kabulu izrazili željo po začetku mirovnega dialoga z vojaškimi poveljniki. Zajezitev nasilja bo tudi ena glavnih tem na zasedanju obrambnih ministrov Nata.

Objavljeno
07. februar 2007 14.25
Kabul - Plemenski starešine iz vzhodnih provinc Afganistana, ki jih preplavlja nasilje, se želijo pogajati s ključnimi vojaškimi poveljniki v državi, vključno z voditeljem talibanskih upornikov Mulo Omarjem. Verjamejo namreč, da bi to končno pomagalo vrniti mir in stabilnost v Afganistan. Prizadevanja za zajezitev nasilja v Afganistanu bodo sicer ena glavnih na prihajajočem neformalnem zasedanju obrambnih ministrov držav članic zveze Nato v Španiji.

V Kabulu je minula dva dni potekalo srečanje kakih 140 plemenskih starešin, namen katerega je bil dati starešinam vidnejšo vlogo pri zagotavljanju stabilnosti in razvoja v njihovi državi. Na srečanju so se plemenski voditelji iz šestih vzhodnih afganistanskih provinc strinjali, da je treba v okviru mirovnih prizadevanj začeti pogovore z vojaškimi poveljniki Gulbudinom Hekmatjarjem, Džalaludinom Hakanijem in talibom Mulo Omarjem.

Medtem pa so se nadaljevala tudi mednarodna prizadevanja za stabilizacijo Afganistana. Češki zgornji dom parlamenta je danes podprl odločitev, da pošlje Češka na enoletno misijo v Afganistan vojaško poljsko bolnišnico s 70-člansko ekipo, nemška vlada pa je danes potrdila namestitev izvidniških letal tipa tornado v Afganistanu. Ti bodo lahko sile zveze Nato oskrbovali z obveščevalnimi podatki o talibanih, ne bodo pa smeli izvajati bombnih ali raketnih napadov.

Poleg tega bo mednarodna mirovna misija ISAF v Afganistanu ena glavnih tem pogovorov na neformalnem srečanju obrambnih ministrov zveze Nato v četrtek in petek v španski Sevilli. Misija pod vodstvom zveze Nato, ki šteje okoli 33.000 vojakov, predstavlja namreč enega najbolj perečih vprašanj zavezništva, saj se zaradi premajhnega števila vojakov sooča z več problemi, poleg tega pa se znotraj zavezništva pojavljajo vse večje razprtije glede obremenitev, ki jih nosijo posamezne države.

Kljub vsemu se nasilje v Afganistanu tudi danes nadaljuje. Med drugim so koalicijske sile med jutranjo racijo na vzhodu države zajele dva domnevna pripadnika teroristične mreže Al Kaida, v eksploziji ob cesti podtaknjene bombe na nemirnem jugu države pa sta bila ubita dva afganistanska uslužbenca nekega ameriškega podjetja, ki je varovalo konvoj zveze Nato.