Plevneljev zmagovalec tudi uradno

Kandidat vladajoče desno usmerjene stranke GERB je zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev v Bolgariji.

Objavljeno
31. oktober 2011 09.37
Posodobljeno
31. oktober 2011 09.41
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Sofija − Po preštetju 98 odstotkov glasov je Rosen Plevneljev dobil 52,5 odstotka glasov, njegov protikandidat, socialist Ivajlo Kalfin pa 47,4 odstotka, piše Slovenska tiskovna agencija. Bolgarska levica je z zmago Plevneljeva po desetih letih izgubila položaj predsednika države, potem ko ga je dva zaporedna mandata zasedal Georgi Parvanov. Volilno udeležbo je komisija zaenkrat ocenila na približno 42 odstotkov.

Sedeminštiridesetletni Plevneljev je bil do nedavnega minister za regionalne zadeve in si je ime ustvaril s pridobivanjem sredstev EU za infrastrukturne projekte. V predvolilni kampanji je obljubljal predvsem modernizacijo Bolgarije, gradnjo novih avtocest ter izboljšanje podobe Bolgarije v tujini. Za cilj prvega uradnega potovanja v tujino je že izbral Bruselj.

Preden je leta 2009 postal minister, je Plevneljev v Bolgariji poslovno zastopal nemško skupino Lindner in je eden redkih Bolgarov, ki lahko brez strahu javno priznajo, da imajo milijonsko premoženje. S tem obdobjem je povezan tudi zaenkrat edini madež iz njegove preteklosti, saj naj bi za skupino Lindner podkupoval mestne svetnike v Sofiji.

Med ljudmi je še posebej priljubljen zaradi svoje sproščenosti in prijaznosti, a po drugi strani se je v predvolilnih debatah izkazal za precej neizkušenega, plahega in nesposobnega izviti se iz sence premiera Bojka Borisova, dodaja STA.

Kalfin, nekdanji zunanji minister in sedanji evropski poslanec, se po drugi strani ni mogel otresti ocene, da je le slamnati mož, za katerim vleče niti njegov »boter«, dosedanji predsednik Parvanov.