Plinska neznanka po smrti Nazarbajeva

Turkmenija je s svojimi zalogami plina pomemben igralec na mednarodnem energetskem trgu. Smrt Nijazova utegne povzročiti motnje pri oskrbi s plinom v Evropi.

Objavljeno
22. december 2006 07.00
Naftovod
Aškabad - Z 2,9 bilijona kubičnih metrov dokazanih zalog zemeljskega plina, ki bi v utegnile biti dva- do trikrat večje, in letno proizvodnjo 59 milijard kubičnih metrov plina je Turkmenija pomemben igralec na mednarodnem energetskem trgu. Pred slabim letom je s pripravljenostjo, da svoj plin prodaja Ukrajini po nižji ceni od svetovne, omogočila rešitev krize, ki je izbruhnila zaradi spora z ruskim plinskim monopolistom Gazpromom.

Edini, ki je odločal o poslih s plinom v Turkmeniji, je bil pokojni predsednik Saparmurat Nijazov, zato se analitiki bojijo, da utegne negotovost v zvezi z njegovim nasledstvom povzročiti tudi motnje pri oskrbi s plinom v Ukrajini in po Evropi. Turkmenija namreč večino svojega plina izvaža skozi omrežje Gazproma, ki dokončnega dogovora o tranzitu plina na Ukrajino še ni dosegel. Dokazane plinske zaloge Turkmenije predstavljajo 1,6 odstotka znanih zalog na svetu, predsednik Nijazov pa je pred mesecem dni izjavil, da dosegajo sedem bilijonov kubičnih metrov. Da bi Turkmenija zmanjšal svojo odvisnost od izvoza plina čez Rusijo v Evropo, se dogovarja tudi o gradnji plinovoda skozi Afganistan do Pakistana, Indije in Kitajske.