Plinska vojna med Moskvo in Minskom še traja

Kljub sporočilu iz Minska, da je bil sklenjen dogovor med ruskim plinskim velikanom Gazpromom in Belorusijo, iz Moskve sporočajo, da so bila pogajanja neuspešna.

Objavljeno
31. december 2006 20.23
Putin, Berlusconi in Erdoga
Moskva - Spor glede novih cen ruskega plina za Belorusijo še traja, kljub temu, da so v soboto v Minsku napovedali, da je bil dogovor dosežen. V ruskem plinskem gigantu Gazprom so danes dejali, da so bila pogajanja ta konec tedna bolj ali manj neuspešna in dogovora ni bilo. Belorusiji tako vse bolj grozi, da bo že čez nekaj ur, s prihodom novega leta, ostala brez ruskega plina.

Če se Minsk in Moskva ne sporazumeta o ceni plina, bo Gazprom s 1. januarjem 2007 ob 9. uri po srednjeevropskem času prekinil dobavo plina Belorusiji, ta pa grozi, da bo v zameno ovirala dobavo ruskega plina evropskim državam. Do spora je prišlo, ko je Gazprom napovedal, da bo od 1. januarja 2007 Belorusiji več kot podvojil ceno za plin, ki jim ga dobavlja.

Podpredsednik beloruske vlade Vladimir Semaško je v soboto zvečer izjavil, da so z Gazpromom dosegli dogovor o ceni 100 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina. Tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov pa je danes v Moskvi izjavil, da so to le beloruska pogajalska izhodišča in da do tovrstnega dogovora ni prišlo. "Brez pogodbe ne moremo dobavljati plina," je še dejal Kuprijanov in napovedal, da se Gazprom že pripravlja na "kritičen razvoj dogodkov".

Če bo Gazprom tako uresničil svoje grožnje, bo večina od okoli 10 milijonov Belorusov za novo leto ostalo brez ogrevanja. S tem se bo na nek način ponovila tudi lanska zgodba z Ukrajino, ko je Rusija zaprla plinsko pipico Kijevu, s tem pa posredno tudi Evropi. Skozi Belorusijo pride okoli 20 odstotkov ruskega plina v Evropo, to pa predstavlja okoli pet odstotkov evropskih potreb po zemeljskem plinu.