Po 18 letih našli ugrabljeno dekle

Policija v Kaliforniji je v sredo aretirala moškega in žensko v povezavi z ugrabitvijo leta 1991 takrat enajstletne Jaycee Lee Dugard. Policija je že obvestila starše o odkritju in aretaciji moškega, ki jo je ugrabil in imel z njo dve hčerki.

Objavljeno
28. avgust 2009 09.33
Ta.R./STA
Ta.R./STA

Sacramento - Policija v Kaliforniji je v sredo aretirala moškega in žensko v povezavi z ugrabitvijo leta 1991 takrat enajstletne Jaycee Lee Dugard. Policija je že obvestila starše o odkritju in aretaciji moškega, ki jo je ugrabil in imel z njo dve hčerki.

 

Policija je aretirala 58-letnega Phillipa Garridoa z obtožnico, ki mu med drugim očita ugrabitev z namenom posilstva, posilstvo otroka in kup drugih kaznivih dejanj. Njegova 54-letna soproga Nancy je obtožena sodelovanja pri zločinih. Oba naj bi leta 1991 v kraju South Lake Tahoe ugrabila Dugardovo, ki je čakala na postaji za šolski avtobus. Njen očim Carl Probyn se je s kolesom zapodil za ugrabiteljema, vendar sta mu ušla. Priče so videle, da sta dve osebi punčko zvlekli v avto, kljub temu pa je FBI nekaj časa sumil tudi očima, ki si je sedaj končno oddahnil.

 

Šerifov namestnik okrožja El Dorado Fred Kollar je v četrtek novinarje obvestil, da je bilo ugrabljeno dekle zaprto v baraki na dvorišču Garridove hiše v mestu s 100.000 prebivalci Antioch, kakšnih 300 kilometrov stran od kraja ugrabitve. Garrido jo je skozi leta večkrat posilil in prvo hčerko je rodila, ko je bila stara 14 let. Hčerki sta sedaj stari 11 in 15 let. Vsa tri dekleta naj bi živela v baraki, ki je bila povsem skrita za visokim grmovjem kupom smeti in ponjavo. Kollar je dejal, da dekleta niso nikoli obiskovale šole, prav tako nikoli videla zdravnika.

 

Garrido je bil 8. junija 1988 izpuščen iz zapora v Nevadi, kjer je sedel zaradi posilstva. Leta 1976 je prav tako v kraju South Lake Tahoe ugrabil 25 letno žensko in jo odvlekel v Reno v sosednji Nevadi, kjer jo je imel zaklenjeno v majhnem skladišču in jo je redno posiljeval. Na prostost je bil izpuščen ob dosmrtni pogojni kazni, zaradi česar se je moral redno oglašati na uradu za pogojne izpuste. Kljub temu si ni mogel pomagati in je leta 1991 našel novo žrtev.

 

V torek so ga opazili, kako skuša priti na kampus Univerze Kalifornija Berkeley z dvema mladima dekletoma, da bi delil versko literaturo. Policiji se je zazdel sumljiv in ko so ga izprašali, so izvedeli, da je na pogojnem izpustu. Naročili so mu naj se v sredo oglasi na svojem uradu za pogojne izpuste, kamor je prišel z ženo in vsem tremi dekleti. Med zaslišanjem je priznal, da je z njim Dugardova, ki jo je ugrabil pred 18 leti, kar je dekle tudi samo potrdilo. Skupaj z ženo so ga nemudoma zaprli.

 

Iz juga Kalifornije je proti severu poletela mati Dugardove Terry Probyn, skupaj z 19 letno sestro ugrabljene, Shayno. S 60-letnim tapetnikom Carlom sicer ne živita več skupaj, slednji pa je v četrtek pojasnil, da mu je ugrabitev uničila zakon ter povsem dotolkla ženo.

 

V četrtek je sicer policija sprožila preiskavo tudi na domu Garridoa v Antiochu. Baraka, kjer je imel zaklenjena dekleta je bila tako dobro zakrita, da nič sumljivega niso opazili niti uradniki za pogojne izpuste, ki so ga redno obiskovali.

 

Sosedje so povedali, da je bil čudak, ki je nenehno citiral besedila iz svetega pisma in pridigal. Nikomur se ni zdel nevaren, le malce čuden. V hiši naj bi bila celo njegova mati, za katero naj bi dobro skrbel.

 

Sicer je imel zasebno tiskarno, leta 2008 pa je prijavil zasebno podjetje z imenom "Božja želja". V pogovoru za lokalni radio je v četrtek govoril o vsem mogočem, vendar pa tudi zanikal, da bi policiji priznal ugrabitev.