Po 25-ih še nadaljnjih nekaj let?

Ugandski predsednik Yoweri Museveni ima po doslej preštetih glasovih skoraj nedosegljivo prednost pred svojimi tekmeci. Po preštetju 92 odstotkov glasovnic s petkovih predsedniških volitev je Museveni zbral dve tretjini glasov volivcev, kažejo danes objavljeni delni rezultati.

Objavljeno
20. februar 2011 12.14
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Kampala - Yoweri Museveni, ki Ugandi vlada že 25 let, je tako zbral 67,99 odstotka od 7,7 milijona glasov, ki so jih prešteli do danes, je po pisanju slovenske tiskovne agencije STA povedal predsednik volilne komisije Badru Kiggundu. Volilna komisija sicer ni želela razkriti podatkov o volilni udeležbi. Na vprašanje, ali je teoretično še vedno mogoče, da Ugando čaka drugi krog volitev, je odgovoril, da se to trenutno zdi nemogoče.

Glavni tekmec Musevenija, Kizza Besigye, kandidat Foruma za demokratične spremembe (FDC) in nekdanji vojaški častnik, je po današnjih podatkih zbral le 26,28 odstotka glasov. Besigye je sicer že pred volitvami glasno opozarjal na številne nepravilnosti.

Besigye se je na objavo delnih rezultatov že odzval in povedal, da kategorično zavrača izide volitev, ki bi dosedanjemu predsedniku prinesli še en petletni mandat na vrhu države. »Zavračamo Musevenijevo vodstvo ali vodstvo kogar koli, ki bi ga Museveni nastavil,« je dodal.

Opozorila o nepravilnostih tudi iz Commonwealtha

Na nepravilnosti sicer opozarjajo tudi opazovalci iz dežel Commonwealtha. Ti so po pisanju STA v današnji izjavi povedali, da so bile nepravilnosti številne že med volilno kampanjo, kar nekaj pa jih je bilo tudi na dan volitev.

Predsednica skupine opazovalcev dežel Commonwealtha Billie Miller je opozorila predvsem na dejstvo, da vsi kandidati niso imeli enakih možnosti, saj za njih niso veljala enaka pravila. Opozorila je še na »porabo denarja in izkoriščanje moči« s strani dosedanjega predsednika Musevenija in njegove stranke.

Millerjeva je poročala tudi o nepravilnostih, do katerih je prihajalo med volitvami. Opozorila je na pozno dostavo volilnih materialov in pozna odprtja nekaterih volišč, poleg tega pa naj bi na različnih voliščih prihajalo do različnih interpretacij volilnih postopkov.

»Rada bi poudarila, da je prišlo do dobrodošlega in vzpodbudnega napredka. Kljub temu pa smo opazili številne pomanjkljivosti, na katere moramo opozoriti,« je še povedala Millerjeva in dodala, da so se na letošnjih volitvah ponovno pojavile številne težave, na katere so opozarjali že po zaključku volitev leta 2006.