Po delnih izidih je Karzaj v vodstvu, a še brez absolutne večine

Afganistanska volilna komisija je sporočila, da je po delnih izidih predsedniških volitev v vodstvu Hamid Karzaj, za katerega je glasovalo 48,6 odstotka volivcev. Abulah Abdulah je pridobil 31,7 odstotka glasov.

Objavljeno
06. september 2009 18.38
D. Vi./STA
D. Vi./STA
Kabul -Kabul - Po delnih rezultatih predsedniških volitev v Afganistanu, ki so bile 20. avgusta, je z 48,6 odstotka glasov v vodstvu sedanji predsednik Hamid Karzaj, je sporočila afganistanska volilna komisija. Karzaj je sicer povečal svojo prednost, vendar pa si še ni zagotovil polovice glasov, kolikor jih je potrebnih za zmago že v prvem krogu volitev. Ob tem pa je drugi kandidat na predsedniških volitvah, nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah, še naprej izraža dvom o poštenosti volitev. V petek je na tiskovni konferenci pokazal dokumente z domnevnimi dokazi o volilni prevari in pozval volilno komisijo, naj preneha objavljati vmesene izide, dokler preiskava o poštenosti volitev ne bo končana.

Kljub tem zahtevam, ki še zapletajo politična razmerja v Afganistanu, je volilna komisija včeraj tudi sporočila, da so razveljavili rezultate s 447 volišč, saj je bilo na volitvah nekaj nepravilnosti, čeprav ni navedla, kakšnih. Včeraj objavljeni delni rezultati zajemajo 75 odstotkov volišč. Od skupaj 4,3 milijona volivcev jih je za Karzaja glasovalo 2,08 milijona, za Abdulaha pa 1,36 milijona oziroma 31,7 odstotka, je sporočila komisija. Končni rezultati volitev naj bi bili znani 17. septembra. Če Karzaj v prvem krogu ne bo zbral 50 odstotkov glasov, bo oktobra še drugi krog volitev. Prvi krog volitev je sicer poleg številnih nepravilnosti zaznamovala zelo nizka volilna udeležba.