Tunizijska vojska z opozorilnimi streli nad protestnike

Protestniki so se zbrali po razglasitvi uradnih rezultatov prvih parlamentarnih volitev v zadnjih desetletjih.

Objavljeno
28. oktober 2011 07.44
Posodobljeno
28. oktober 2011 07.53
Ti. K., Mo. Z., Delo.si
Ti. K., Mo. Z., Delo.si

Tunis - Pripadniki tunizijske vojske so po pisanju BBC sprva s solzivcem nato z opozorilnimi streli skušali pregnati množico Sidi Buzidu. Ta se je v mestu zbrala po razglasitvi rezultatov parlamentarnih volitev. Ne strinjajo se  z razdelitvijo mandatov v ustavodajni skupščini med strankami. Po poročanju prič so pritestniki skušali vdreti v poslopje tamkajšnje regionalne vlade.

V mestu Sidi Buzid so se začeli tudi letošnji nemiri, ki so kasneje prerasli v arabsko pomlad.

Na parlamentarnih volitvah, ki so potekale v nedeljo - devet mesecev po strmoglavljenju Zina el Abidina Ben Alija, je zmagala islamistična stranka En Nahda (Preporod), ki je prejela 41,5 odstotka glasov ter si tako priborila 91 sedežev v 217-članski skupščini, ki bo v prihodnjem letu spisala ustavo, razpisala parlamentarne in predsedniške volitve ter opravljala vlogo začasnega parlamenta.

Predsednik stranke Rašid Ganuši, ki se je v Tunizijo vrnil po dveh desetletjih izgnanstva, je po volitvah napovedal, da bo stranka sledila ciljem, ki so jih zagovarjali že med revolucijo in ustvarili »Tunizijo za vse«. Volitve so izvedli devet mesecev po tem, ko so strmoglavili režim predsednika Zina al Abidina Ben Alija.

Včeraj so svojevrstno priznanje junakom arabske pomladi izkazali z nagradami Saharov izkazali v evropskem parlamentu. Nagradili so pet arabskih aktivistov, posmrtno tudi Tunizijca Mohameda Buazizija.