Po demonstracijah astronomska tožba

Zaradi resolucije Združitev razdeljene Evrope, ki jo je predlagal tudi Roberto Battelli, je na evropsko sodišče za človekove pravice prišla tožba proti parlamentarni skupščini Ovseja.

Objavljeno
21. oktober 2009 10.21
Ob 125. obletnici Stalinovega rojstva
Polona Frelih
Polona Frelih
Moskva - Resolucija parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) z naslovom Združitev razdeljene Evrope, ki primerja stalinizem in nacizem in jo je sooblikoval poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli, v Rusiji še zdaj dviga prah. Skoraj štiri mesece po njenem sprejetju je domoljubna organizacija Generacija zmagovalcev na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu vložila tožbo proti Ovseju. Na sedežu organizacije na Dunaju astronomske tožbe v višini kar 27 bilijonov evrov nočejo komentirati.

Razvpita resolucija je v ruskih časopisih spodbudila tudi članke o slovenski kolaboraciji z nacizmom, pred slovenskim veleposlaništvom v Moskvi pa demonstracije. Ker Rusija z zahtevami po njenem umiku ni bila uspešna, bo zdaj poskušala dobiti vsaj denarno zadoščenje. Tožbo je sicer vložila vseruska nevladna organizacija, ki je nastala na pobudo Komunistične partije Ruske federacije in jo vodi njihov poslanec v dumi Aleksej Kornijenko. K »borbi proti zgodovinskim falsifikacijam« je poslance dume pozvalo kar rusko zunanje ministrstvo, zato je mogoče zadnjo tožbo razumeti tudi kot uraden odziv ruske oblasti.

Na Evropskem sodišču za človekove pravice so se pritožili zaradi resolucije, ki je bila sprejeta 3. julija, in »čas, ko je Sovjetski zvezi vladal Josip Visarjonovič Stalin, označuje za stalinizem in izenačuje z ideologijo tretjega rajha,« je za Interfax pojasnil Kornijenko.

Resolucija, s katero je 23. avgust - dan podpisa pakta Ribbentrop-Molotov - postal dan spomina na žrtve stalinizma in nacizma, »je povzročila moralno škodo prebivalcem in javnim ustanovam Rusije, ki so pravni nasledniki Sovjetske zveze. Ta je med drugo svetovno vojno izgubila 27 milijonov državljanov, zato za naše veterane zahtevamo odškodnino v višini 27 bilijonov evrov,« so zapisali v tožbi.
Po zadnji raziskavi vseruskega centra za raziskavo javnega mnenja (VCIOM) je kar 59 odstotkov Rusov prepričanih, da je bila resolucija sprejeta v želji »zmanjšati vlogo Rusije pri zmagi nad fašizmom in zreducirati njeno trenutno vlogo v svetu«. Med njimi zagotovo ni sovjetskega disidenta in publicista Aleksandra Podrabinka, ki mu podobna tožba v domovini grozi zaradi javnih kritik stalinizma. »Sovjetske vojne veterane je označil za zaporniške čuvaje in rablje, zato čutimo dolžnost, da zaščitimo njihovo čast in človeško dostojanstvo,« so avtorja obtožili ekstremizma.


Več v sredini tiskani izdaji Dela