Po dveh letih vnovič odprt »primer Boljkovac«

Nkdanjega partizana obtožujejo domnevnega vojnega zločina iz maja 1945 nad civilisti v bližini Duge Rese.

Objavljeno
18. september 2013 16.30
cropix/boljkovac
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Hrvaško tožilstvo je sprožilo nadaljevanje postopka zoper 93-letnega Josipa Boljkovca, nekdanjega partizana in prvega notranjega ministra v samostojni Hrvaški. Boljkovca obtožujejo zaradi domnevnega vojnega zločina iz maja 1945 nad civilisti v bližini Duge Rese, ki da ga je izvedla enota Knoja (Korpusa narodne obrambe Jugoslavije).

V izjavi za hrvaške medije sta tako 93-letni nekdanji minister in njegov odvetnik Anto Nobilo dejala, da gre le za »preusmerjanje pozornosti s primera, ki je v hrvaški javnosti znan kot lex Perković in zaradi katerega je nastal spor med Zagrebom in Brusljem in zaradi katerega je padla na hrvaško temna senca …« Poleg tega je Boljkovac odločno zavrnil vse očitke, da je sodeloval pri likvidacijah.

Primer Boljkovac je bil v središču pozornosti že pred približno dvema letoma, ko je hrvaška policija, ki je bila pod nadzorom vladajoče stranke HDZ, notranji minister pa je bil zdajšnji šef največje opozicijske stranke Tomislav Karamarko, izvedla »veličastno« akcijo. Do zob oboroženi in zamaskirani pripadniki specialne enote so namreč aretirali takrat še 91-letnega Josipa Boljkovca, sicer soustanovitelja HDZ in enega najtesnejših sodelavcev prvega hrvaškega predsednika dr. Franje Tuđmana.

Med ljudmi, ki da so najbolj odgovorni za povojne zločine, so pred dvema letoma mediji omenjali znane partizanske voditelje, med njimi narodnega heroja Radeta Bulata ter še danes znana politika Josipa Manolića (enega od ustanoviteljev HDZ in za Stjepanom Mesićem drugega premiera v samostojni Hrvaški) in Josipa Boljkovca.