Po eksploziji v Madridu našli truplo še drugega Ekvadorca

Truplo drugega pogrešanega Ekvadorca so po sobotni eksploziji na letališču našli v vozilu pod ruševinami. Zaradi napada v Madridu leta 2004 pa so aretirali nove osumljence.

Objavljeno
05. januar 2007 11.30
Madrid - Truplo drugega pogrešanega Ekvadorca po sobotni eksploziji avtomobila bombe na madridskem letališču so davi našli v vozilu v letališki garaži, so danes sporočili tamkajšnji reševalci. Po njihovih napovedih naj bi trajalo od osem do 14 ur ali še celo več, da bodo truplo potegnili iz vozila.

Reševalci so predtem v sredo v ruševinah garažne hiše našli truplo prvega od dveh pogrešanih Ekvadorcev. Kot je sporočila policija, gre za 35-letnega ekvadorskega priseljenca Carlosa Alonsa Palateja, ki naj bi spal v avtomobilu, ko je v večnadstropni garaži razneslo bombo. Drugi Ekvadorec, 19-letni Diego Armando Estacio, ki naj bi prav tako spal v avtomobilu, je takrat veljal za pogrešanega.

Eksplozija na parkirišču terminala 4 na madridskem letališču Barajas je tako zahtevala dve smrtni žrtvi in 19 ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela baskovska separatistična organizacija Eta, ki je pred tem zadnji napad s smrtnimi žrtvami izvedla maja 2003. Španska vlada je po napadu prekinila mirovna pogajanja z Eto, ki je marca lani enostransko razglasila trajno premirje. V boju Ete za neodvisnost Baskije je od leta 1968 umrlo več kot 800 ljudi.

Nova aretacija zaradi napadov v Madridu leta 2004

V Španiji so zaradi povezav s terorističnimi napadi v Madridu leta 2004, ki so zahtevali 191 smrtnih žrtev, v četrtek aretirali novega osumljenca, je sporočilo špansko notranje ministrstvo. Že v sredo so aretirali pet ljudi, ki naj bi bili povezani z islamskim "mednarodnim terorizmom".

Po poročanju španskega radia Cadena Ser je peterica osumljena, da je dvema islamistoma, ki naj bi sodelovala v bombnih napadih na vlake v Madridu, pomagala pobegniti pred policijo. Kot je sporočilo špansko notranje ministrstvo, je šesti aretirani Taha Segrhouchni, ki so ga aretirali v kraju Lerida na severovzhodu Španije, njegove narodnosti pa niso izdali.