Po evru še evrovojska?

Nemška kanclerka Angela Merkel predlagala ustanovitev skupne evropske armade. Vseevropski projekt nameravajo oktobra predstaviti socialdemokrati.

Objavljeno
27. marec 2007 08.00
Predsedujoča Evropske unije Angela Merkel razvija idejo evropske skupne vojske na novih temeljih
Berlin - Praznovanje petdesetletnice EU, ki se že nekaj časa ubada s precejšnjo krizo zaupanja, zagotovo ni bila najbolj primerna priložnost za predstavitev novih združevalnih projektov. Zlasti ne takih, ki bi lahko sprožili različne odmeve. Zato predlog nemške kanclerke Angele Merkel, da bi Unija nekoč v prihodnosti dobila skupno armado, v dneh praznovanja ni zbudil prav velikega odmeva. Kljub temu pa ga ne kaže kar tako spregledati. Skupna evropska armada bi zagotovo povečala tudi učinkovitost evropske komisije, je za Bild dejala kanclerka, in podkrepila skupno evropsko obrambno in varnostno politiko.

Idejo, da bi Evropska unija po zgledu skupnega trga in skupne valute dobila tudi skupno vojsko, so v Nemčiji v sedanji veliki koaliciji (CDU-SPD) prvi ponudili sovladajoči socialdemokrati. Že pred časom so namreč napovedali, da nameravajo v evropskem merilu »spodbuditi procese, ki bi na koncu privedli do nastanka evropske armade«. Predlog posebne delovne skupine za obrambo v parlamentarni frakciji SPD namreč ugotavlja, da so »nacionalne armade v vedno bolj supranacionalni Evropski uniji postale relikt prejšnjega stoletja« in da bi se bilo zato modro posloviti od takih preživelih konceptov.

»Skupna evropska armada seveda ni bližnji cilj,« ugotavlja v parlamentarnem predlogu, ki naj bi ga socialdemokrati podrobneje predstavili oktobra, za obrambno področje pristojni ekspert SPD Hans-Peter Bartels. »Želimo pa si, da bi s tem predlogom dodatno spodbudili integracijske procese,« je izjavil za Die Welt. Po njegovem se je treba zadev lotiti dolgoročno, kajti tudi proces uvajanja skupne evropske valute je trajal približno 30 let. Nekaj podobnega naj bi torej veljalo tudi za nastanek skupne evropske armade, ki jo Unija dolgoročno potrebuje.

Več o obnavljanju ideje o skupni evropski armadi si preberite v torkovem tiskanem Delu