Po »lažnivcu« Netanjahuju še »depresivni norec« Papandreu

Nicolas Sarkozy je kljub glavobolu zaradi neuspelega srečanja G20 v Cannesu našel dovolj časa za nesramne pripombe.

Objavljeno
10. november 2011 17.11
Posodobljeno
10. november 2011 17.18
Barbara Kramžar, gospodarstvo
Barbara Kramžar, gospodarstvo

Pariz - Med hudo gospodarsko krizo, kakršna se zdaj iz Evrope širi po vsem svetu, bi si mislili, da vodilni politiki nimajo časa za neumestne šale. Kot piše francoski Le Parisien, pa je vsaj predsednik Nicolas Sarkozy kljub glavobolu zaradi neuspelega srečanja G20 v Cannesu našel dovolj časa za nesramne pripombe. Znano je že, da je ameriškemu predsedniku Baracku Obami izraelskega kolega Benjamina Netanjahuja označil za lažnivca, neizključeni mikrofoni pa so zdaj razkrili še njegove grde besede o zdaj že nekdanjem grškem ministrskem predsedniku Jorgosu Papandreuju.

»Ta norec Papandreu zdaj prihaja na dan z referendumom,« je dejal Obami. »A je že tako depresiven, torej nima smisla, da bi ga zaradi tega stisnili. Saj je že na kolenih, knockout!« Ni znano, kaj bi odgovoril Obama, saj sta državnika po treh minutah ugotovila, da mikrofoni niso izključeni, res pa je, da se že med opravljanjem Netanjahuja ni držal nazaj, francoskemu kolegu je povedal, da je še srečen, Izraelca tudi sam ne more prenašati, a se mora vseeno z njim ubadati vsak dan.

Navzoči novinarji so najprej obljubili, da te izmenjave mnenj ne bodo objavili, a je nekdo prelomil obljubo in o vsem obvestil spletno stran Arret Sur Images. »Nič ne vemo o takšni konverzaciji, veliko neumnih stvari kroži po internetu in vsega res ne moremo komentirati,« so časopisu Le Parisien povedali v elizejski palači.

Satirični »Le Canard enchaine« pa dodaja še nekaj podrobnosti, ki jih tudi še nihče ni potrdil: Papandreu je bil menda za Sarkozyja tudi »neumit trotel«, ki je uničil vrh G20. »Še nikoli nisem Angele videl v takšnem stanju, enkrat sem že verjel, da ga bo zadavila!« je francoski predsednik menda povedal o nemški kanclerki: »Francozi in drugi Evropejci enkrat ne bodo več podprli Grkov, dejali bodo: krvavimo za te ničle, ki nočejo nobenih reform.«