Izrael svari pred napadi na sever Gaze

Izraelski premier je dejal, da njihove »kampanje proti skrajnežem iz Hamasa« ne bo ustavil noben mednarodni pritisk.

Objavljeno
13. julij 2014 12.52
Posodobljeno
13. julij 2014 12.59
TOPSHOTS-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Gaza − Ne ozirajoč se na pozive mednarodne skupnosti k premirju je Izrael okrepil napade na Gazo, Hamas pa še naprej obstreljuje tarče v judovski državi. Število žrtev medtem strmo narašča − po zadnjih informacijah je bilo v konfliktu ubitih že 166 Palestincev, najmanj 1120 je ranjenih.

Po večdnevnem obstreljevanju Hamasove vojaške in logistične infrastrukture v Gazi so izraelski marinci zgodaj davi ob pomoči letal izvedli tudi prvi kopenski vdor in s tem še zaostrili razmere na območju. Kot je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske, podpolkovnik Peter Lerner, so komandosi med operacijo na severu palestinske enklave uničili Hamasovo izstrelišče raket dolgega dometa, od koder je v zadnjih dneh proti Izraelu poletelo več deset izstrelkov. Izbruhnili so tudi spopadi, pri čemer so bili lažje ranjeni štirje pripadniki izraelske vojske. Informacijo o vdoru je potrdilo tudi oboroženo krilo Hamasa, Brigade Ezedina al Kasama.

Poleg današnjega vdora Izrael nadaljuje tudi z obstreljevanjem Gaze − do zjutraj je vojska zadela 1320 tarč. Obstreljevanje je povzročilo veliko gmotno škodo, po podatkih zdravstvenih virov pa zahtevalo tudi že najmanj 166 življenj − pa podatkih palestinskega centra za človekove pravice je večina med njimi, več kot 130, civilistov −, največ včeraj, ko je bilo ubitih 52 ljudi. Več kot 1120 je ranjenih.

Po srditem nočnem obstreljevanju ter izrecnem svarilu izraelske vojske, da se bodo napadi na sever Gaze še okrepili, in pozivu, naj območje zapustijo, so je tisoče Palestincev odločilo za beg. »Sinoči je bilo bombardiranje tako silovito, da nihče ni mogel spati. Bilo je strašno,« je za AFP povedal eden od njih. Iz Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) so sporočili, da so njihove ustanove v Gazi sprejele že 10.000 beguncev, iz minute v minuto pa jih prihaja še več.

Številni med njimi bežijo tudi v strahu pred posredovanjem izraelskih kopenskih sil. Izrael je namreč že pred dnevi posvaril pred možnostjo kopenske ofenzive. Od 40.000 rezervistov, katerih mobilizacijo so odobrile oblasti, so jih 33.000 že vpoklicali, poleg tega pa so ob meji z Gazo nagrmadili topništvo in tanke. Zunanji minister Avigdor Lieberman je izrazil pričakovanje, da bo odločitev o morebitni kopenski ofenzivi sprejeta še danes, na srečanju varnostnega sveta.

Z obstreljevanjem pa nadaljuje tudi Hamas. V času izraelske operacije Zaščitni rob (Protective Edge), ki se je s ciljem ustavitve Hamasovega raketiranja juga Izraela začela v torek, je judovsko državo doseglo približno 655 raket, še 170 pa jih je prestregel izraelski sistem protiraketne zaščite. Hamasovo obstreljevanje smrtnih žrtev v Izraelu ni povzročilo, dva človeka sta huje ranjena.

Nobena stran ne popušča

Medtem ko se konflikt v Gazi stopnjuje, so pozivi mednarodne skupnosti k diplomatski rešitvi vse glasnejši. Varnostni svet Združenih narodov se je včeraj z izjavo za javnost odzval na prelivanje krvi med Izraelci in Palestinci ter obe strani pozval, naj ustavita spopade in razglasita premirje. O zaostrovanju razmer bodo danes na Dunaju razpravljali tudi diplomati iz Britanije, Francije, Nemčije in ZDA.

Za zdaj sicer nobena stran ne kaže znakov popuščanja. Izraelski premier Bejamin Netanjhu je tako dejal, da njihove »kampanje proti skrajnežem iz Hamasa« ne bo ustavil noben mednarodni pritisk. Krivdo za civilne žrtve je pripisal Hamasu in stopil v bran izraelskim letalskim napadom. Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CBS dejal, da Izrael s svojo operacijo ne bo prenehal, dokler ne bo dosegel »oprijemljivega miru in stabilnosti za svoje prebivalstvo«. »Za obrambo našega ljudstva uporabljamo tista sredstva, ki so potrebna, tako kot bi to storile ZDA ali katera koli druga vlada, ki bi se znašla v takšnem položaju,« je dejal.

Zaradi izraelske operacije v Parizu izbruhnili izgredi

Zaradi prelivanja krvi v Gazi so se danes v več krajih po svetu izbruhnili protesti proti Izraelu in v znak solidarnosti s prebivalci palestinske enklave, med drugim v Parizu, Hongkongu, New Delhiju in Džakarti.

Najbolj pestro je bilo v francoskem glavnem mestu, kjer je več tisoč protestnikov sprva protestiralo mirno pod napisom »Podpora za boj palestinskega ljudstva«, nato pa so izbruhnili nemiri. Protestniki so v policiste metali različne predmete, policija pa se je odzvala s solzivcem.