Po obtožbah o zlorabi domov štirje pripadniki ZN iz Sudana

ZN so zaradi očitkov o zlorabi sudanskih otrok domov poslale štiri pripadnike mirovnih sil. Proti njim bodo ukrepali nacionalni pravosodni organi.

Objavljeno
05. januar 2007 11.05
Prebivalci Sudana so tako kot oblast nenaklonjeni namestitvi zahodnih mirovnikov v Darfuru
New York - Združeni narodi so v četrtek v New Yorku sporočili, da so štiri pripadnike mirovnih sil ZN iz Bangladeša, ki so bili nameščeni na jugu Sudana, poslali domov, še proti 13 tam nameščenim pripadnikom mirovnih sil ZN pa so sprožili preiskavo zaradi očitkov o spolni zlorabi sudanskih otrok.

Pripadniki ZN iz Bangladeša so se domov vrnili že pred nekaj meseci, "primer pa se bo nadaljeval pred nacionalnimi pravosodnimi organi", je povedala tiskovna predstavnica ZN Michele Montas. "Proti njim smo dobili različne obtožbe, vse pa se ne nanašajo na spolne zlorabe," je še pojasnila. Narodnost 13 pripadnikov ZN, proti katerim so sprožili preiskavo, ni znana.

Britanski časnik Daily Telegraph je v sredo poročal, da naj bi pripadniki osebja in mirovnih sil ZN na jugu Sudana spolno nadlegovali otroke, nekatere stare le 12 let. Novinarji časnika so zbrali pričevanja več kot 20 žrtev, ki opisujejo, da so pripadniki sil ZN otroke prisilili v spolne odnose. Žrtev bi lahko bilo več sto, še ugotavlja časnik.

Časnik je med drugim tudi poročal, da so ZN sami leta 2005 pripravili interno poročilo o obtožbah, toda Montasova je dejala, da se je to poročilo osredotočilo v prvi vrsti na domnevne spolne zlorabe s strani sudanskih vojakov, ne pripadnikov ZN.