Po Portugalski še vedno divjajo požari v naravi

Bitko s požari v divjini je v avgustu izgubili že pet ljudi. Policija napoveduje nove aretacije domnevnih požigalcev.

Objavljeno
30. avgust 2013 14.19
PORTUGAL/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Lizbona – Portugalski gasilci že od začetka avgusta bijejo bitko z gozdnimi požari, ki kljub napovedanim ohladitvam še vedno pustošijo po območjih severno od Lizbone. Življenje je izgubilo že pet ljudi, med njimi dva gasilca, več vasi iz osrednjega dela države so preventivno evakuirali. Po poročanju spletnega portala Portugal News so ognjeni zublji med 1. In 28. avgustom upepelili 40.000 hektarjev gozdnih površin.

Zadnja žrtev požarov je bil 23-letni gasilec Bernardo Figueiredo. K večnemu počitku so ga položili kmalu po pogrebu njegove kolegice 24-letne Ane Rite Pereire, ki je prav tak življenje izgubila med gašenjem požara.

Območje severno od Lizbone, ki je bilo še pred tedni povsem zaraščeno z borovci, sta včeraj obiskala portugalski premier Pedro Passos Coelho in notranji minister Miguel Macedo. »Za vsako ceno moramo vasi obvarovati pred požarom,« je povedal predstavnik civilne zaščite Migeuel Cruz. Zadnja od evakuiranih iz kraja Bracal je bila 64-letna Maira de Lurdes Cardoso. »Bilo je peklensko. Nikomur ne bi privoščila, da bi moral iti skozi enako situacijo,« je povedala.

V nedeljo je več kot 360 požarov po državi gasilo nekaj več kot 7500 profesionalnih gasilcev in prostovoljcev.

Medtem, ko je portugalska javnost spremljala pogrebe žrtev in divjanje požarov pa so policisti po državi pospešeno izvajali preiskave in aretacije osumljenih podtikanja požarov. Samo ta teden so aretirali več kot 40 osumljencev, policija pa napoveduje nove aretacije. Kot so pojasnili, je profil osebnosti pri požigalcih že vsa leta enak. Predvsem gre za moške z nižjo izobrazbo, stare med 16 in 45 let, ki nimajo kriminalne preteklosti. Požare pogostokrat zanetijo v bližini svojega kraja. Ker so požari že terjali človeška življenja, aretiranim grozijo visoke zaporne kazni.