Po potresu na vzhodu Japonske divjali še tornadi

Potres ni sprožil cunamija, izključili pa so tudi nevarnost dodatnih zapletov z jedrsko elektrarno v Fukušimi.

Objavljeno
04. september 2013 14.29
JAPAN-WEATHER-TORNADO
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Tokio − Vzhod Japonske je ponoči stresel močan potres, ob čemer pa so lokalni strokovnjaki izključili nevarnost cunamija ali dodatnih zapletov z jedrsko elektrarno v Fukušimi, nato pa so zjutraj so to območje dosegli še tornadi. Po pisanju Slovenske tiskovne agencije sta poškodovani sta dve osebi in več stavb.

Potresni sunek je območje stresel 3.18 po srednjeevropskem času. Epicenter potresa je bil v Pacifiku, več kot 600 kilometrov stran od Tokia, na globini 404 kilometrov. Japonski seizmologi so namerili magnitudo 6,9.

Tepco, ki upravlja jedrsko elektrarno v Fukušimi, je ob tem sporočil, da dogajanje ni dodatno poslabšalo razmer v poškodovani nuklearki. Dodali so še, da bodo njihove ekipe še naprej spremljale morebitne naknadne spremembe.

Nekaj ur za potresnim sunkom je sto kilometrov severno od Tokia divjal tornado, dodaja STA. Televizijski posnetki prikazujejo hudo poškodovane hiše z odkritimi strehami v mestecu Jaita. Približno 600 gospodinjstev je v tem kraju za tri ure ostalo brez elektrike. Prenehala je delovati tudi prometna signalizacija. Podobni vremenski pojavi so danes prizadeli tudi bližnje mesto Kanuma, pri čimer sta bili poškodovani najmanj dve osebi.

Tornadi so še večjo škodo v drugih delih vzhodne Japonske povzročil že v ponedeljek. V mestu Košigaja in bližnji okolici, severozahodno od Tokia, je bilo ranjenih 63 ljudi, gmotna škoda pa je nastala na 110 objektih, še piše STA.