Po preobratu na Irskem zmagal Higgins

Ankete so napovedovale zmago Seanu Gallagheru.

Objavljeno
29. oktober 2011 18.26
Posodobljeno
29. oktober 2011 21.00
P. J./STA
P. J./STA
DUBLIN – Zmagovalec četrtkovih predsedniških volitev na Irskem je kandidat laburistov, pesnik in nekdanji minister za kulturo Michael D. Higgins, je danes sporočila irska volilna komisija. Na drugo mesto se je uvrstil poslovnež Sean Gallagher, ki je sicer že v petek priznal poraz.

Preobrat tik pred volitvami

Higgins je zbral 39,6 odstotka glasov, Gallagher pa 28,5 odstotka. Na tretje mesto se je uvrstil kandidat stranke Sinn Fein in nekdanji poveljnik Irske republikanske armade Martin McGuinness, za katerega je glasovalo 13,7 odstotka volivcev. Za Higginsa so glasovali 1.007.104 volivci, za zmago pa je v skladu z irskim zelo zapletenim volilnim sistemom potreboval vsaj 885.882 glasov.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah je sicer Higgins precej zaostajal za Gallagherjem, vendar je prišlo do preobrata, potem ko je tik pred volitvami v televizijskem soočenju McGuinness Gallagherja obtožil, da je sprejel 5000 evrov vredno strankarsko donacijo od kriminalca.

Raziskava je pokazala, da si je v dneh pred volitvami premislilo kar 28 odstotkov volivcev. Volilna udeležba je bila 56-odstotna oziroma precej nižja kot na marčnih parlamentarnih volitvah, ko je na volišča prišlo 70 odstotkov volivcev.

Pesniški predsednik

70-letni Higgins bo v predsedniški palači v Dublinu nasledil Mary McAleese, ki je predsedniški položaj opravljala dva sedemletna mandata in se ni mogla ponovno potegovati zanj. Novi, deveti irski predsednik, čigar naloge so predvsem protokolarne narave, bo prisegel 11. novembra.

Higgins je poročen ter ima tri sinove in hčerko, aktivno govori irščino in je v času, ko je bil minister za kulturo, spodbudil uvedbo prvega televizijskega programa v irščini. Do zdaj je izdal že tri pesniške zbirke, je pa tudi aktivist za človekove pravice.