Saakašvili priznal poraz na volitvah v Gruziji

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi bo sporočila oceno gruzinskih parlamentarih volitev.

Objavljeno
02. oktober 2012 08.27
Posodobljeno
02. oktober 2012 08.30
GEORGIA-ELECTION/
Mo. Z., Mo. B.,  Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Tbilisi - Gruzinski predsednik Mihail Saakašvili je danes priznal poraz na ponedeljkovih parlamentarnih volitvah, na katerih je po delnih izidih zmagala opozicijska koalicija milijarderja Bidzina Ivanišvilija Gruzinske sanje. »Jasno je, da so Gruzinske sanje osvojile večino,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije dejal Saakašvili v televizijskem nagovoru.

»Demokracija je zmagala,« je dejal Saakašvili po objavi podatkov volilne komisije, po katerih je opozicija osvojila prepričljivo večino. Pred tem je izjavil, da je Gruzija dokazala, da je demokratična država. »To so bile najpomembnejše volitve v zgodovini Gruzije in dokazali smo, da si zaslužimo biti član civilizirane družine v svetovni družbi,« je poudaril.

Po prešteti četrtini glasov za 77 sedežev v 150-članskem parlamentu, razdeljenih po proporcionalnem sistem, so Gruzijske sanje prejele 53,19 odstotka glasov, Sakašvilijevo gibanje pa 41,51 odstotka.

»Zdi se, da bomo dobili popolnoma drugačen parlament,« je davi izjavil najbogatejši Gruzinec Ivanišvili, ki se je že po objavi prvih volilnih projekcij v ponedeljek zvečer razglasil za zmagovalca volitev.

Rezultati so velik poraz za Saakašvilija, ki je bil prvi mož gruzinske politike vse od leta 2004. Njegova stranka je doslej vladala brez opozicije.

Ovse: Gruzinci so na volitvah svobodno izrazili svojo voljo

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so sporočili, da so bile parlamentarne volitve kljub določenim pomanjkljivostim »pomemben korak« v smeri utrditve demokracije v Gruziji.

»Kljub zelo polarizirani kampanji, ki je vključevala ostre besede, so Gruzinci na voliščih svobodno izrazili svojo voljo,« je poudaril vodja opazovalne misije Ovseja Tonino Picula.

»Volilni proces je pokazal zdravo spoštovanje temeljnih svoboščin v središču demokratičnih volitev in upamo, da bodo končni izidi odražali izbiro volivcev,« je dodal.

Ovse je sicer opozoril, da je na predvolilno kampanjo negativno vplivalo nadlegovanje in ustrahovanje strankarskih aktivistov, ki so se predvsem za privržence opozicije pogosto končali s priprtjem in kaznimi, še poroča STA.