Po vrnitvi z dopusta obvezno na testiranje

V Nemčiji bodo uvedli obvezno testiranje na virus za dopustnike, ki se vračajo s tveganih območij.

Objavljeno
27. julij 2020 18.40
Posodobljeno
27. julij 2020 20.12
Nemški turisti se bodo morali ob vrnitvi v domovino z dopustovanja v tveganih območjih obvezno testirati na koronavirus. FOTO: Enrique Calvo/Reuters
Frankfurt – V Nemčiji se, podobno kot v večini evropskih držav, znova povečuje število potrjenih okužb z virusom sars-cov-2. Na dan zabeležijo okoli 700 do 800 novih primerov, kar je sicer bistveno manj od vrha prvega vala, ko je bilo tudi po 6000 primerov, a v državi so se že odločili za dodatne ukrepe. Mednje bo sodilo tudi obvezno testiranje na virus za dopustnike, ki se vračajo s tveganih območij.

Tako je danes napovedal minister za zdravje Jens Spahn. Ukrep naj bi začel veljati s prihodnjim tednom, testiranje pa bo brezplačno. Kot je dejal, poskušajo s tem ukrepom preprečiti, da bi dopustniki nevede vnašali in raznašali okužbo in tako povzročili nove izbruhe. Na seznamu tveganih držav, ki ga skupaj pripravljata vlada in Inštitut Roberta Kocha, je trenutno okoli sto držav, med članicami Evropske unije pa je trenutno na njem le Luksemburg. Na seznamu je od bližnjih držav mogoče najti BiH, Srbijo, Severno Makedonijo, Črno goro, Albanijo in Kosovo, sicer pa ZDA in Mehiko, večino Afrike in Južne Amerike.
Najglasnejši zagovornik tega ukrepa je sicer bil predsednik bavarske CSU Markus Söder. Meni, da bi s testiranjem dopustnikov omejili nove izbruhe v državi, da bi bili uspešni, pa bi morali med drugim tudi natančneje opredeliti, katera območja so tvegana. Medtem ko se je Velika Britanija na jezo tisočev britanskih dopustnikov čez noč odločila za uvedbo 14-dnevne karantene za vse, ki dopustujejo v Španiji, Söder opozarja, da so razmere po Španiji zelo različne. Kot temeljno merilo za opredelitev nekega območja za tvegano velja enako kot v Nemčiji 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh.

image
Najglasnejši zagovornik tega ukrepa je predsednik bavarske CSU Markus Söder, ki se vidi v vlogi novega nemškega kanclerja. FOTO: Peter Kneffel/AFP

 

Testi bodo brezplačni


Nemški dopustniki za zdaj tako še lahko brezskrbno dopustujejo na svojih priljubljenih destinacijah, kamor sodi tudi Španija, ki se je znašla na rdečem seznamu Velike Britanije. O takšni splošni karanteni (za zdaj) v Berlinu ne razmišljajo. Na nekaterih nemških letališčih pa tudi na nekaterih mejnih prehodih se je že mogoče testirati na koronavirus. Je pa takšno testiranje prostovoljno.

Nenazadnje imajo v Nemčiji težave z izbruhi virusa povsem drugje – v mesnopredelovalnih obratih in po novem tudi pri pridelovalcih zelenjadnic, kjer pogosto delajo sezonski delavci iz tujine. Zadnji takšen lokalni izbruh virusa je bil na kmetiji v bavarskem Mammingu, kjer se je okužilo 174 od 479 sezonskih delavcev, ki so prišli iz Madžarske, Romunije, Bolgarije in Ukrajine, da bi na kmetiji pomagali pri obiranju kumaric. Söder je zaradi izbruha napovedal strožji nadzor na kmetijah, obvezno testiranje sezonskih delavcev in kazni za podjetja za nespoštovanje higienskih predpisov zvišal za petkrat, na 25.000 evrov.

Gre za podoben izbruh virusa kot pred časom v mesnopredelovalnem obratu Tönnies, zaradi katerega se je moral kritik o pomanjkljivem nadzoru v mesnopredelovalni industriji otepati predsednik deželne vlade Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet. Laschet se tako kot Söder, vidi v vlogi novega nemškega kanclerja. Medtem ko se uradna bitka za kandidata za kanclerja v CDU bije med Friedrichom Merzom, Laschetom in zveznim poslancem Norbertom Röttgenom, niso redki, ki na tem položaju vidijo Söderja. Tudi marsikdo iz CDU.

image
FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


Merz v koronakrizi ostaja v ozadju, podobno že vse od napovedi kandidature v začetku leta velja za Röttgena, Laschetu zaradi nekaj zmedenih nastopov očitajo, da ni rojen za krize, Söder pa se v koronakrizi poskuša profilirati kot tisti, ki odločno in hitro sprejema rešitve. In sodeč po nekaterih analizah in anketah mu to tudi uspeva. Tudi zadnja anketa časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung med vodilnimi posamezniki iz gospodarstva, uprave in politike kaže na veliko podporo Söderju. A do decembra, ko bodo v CDU odločali o novem predsedniku stranke in kandidatu za kanclerja, se lahko še marsikaj spremeni.