Pod drobnogledom podjetje najbogatejše Rusinje

Oborožene enote ruske policije so v četrtek vdrle v prostore podjetja Inteko, v lasti soproge nekdanjega moskovskega župana Jelene Baturina. Po navedbah preiskovalcev je racija del preiskave glede posojila Moskovske banke Inteku v višini 13 milijard rubljev. Policija je preiskala tudi prostore Moskovske banke in več domov članov vodstva banke.

Objavljeno
18. februar 2011 16.38
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Moskva - Po navedbah preiskovalcev ruskega notranjega ministrstva je policijska racija del kriminalistične preiskave o poneverbi posojila v višini 13 milijard rubljev (328 milijonov evrov) Moskovske banke. Denar od posojila je bil  nakazan na račun Baturine, je po pisanju slovenske tiskovne agencije STA povedala tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Irina Dudukina.

Preiskava, ki so jo uvedli prejšnji mesec, se osredotoča na posel iz leta 2009, v okviru katerega je Moskovska banka dala posojilo neznanemu nepremičninskemu podjetju Premier Estate, to pa je nato kupilo zemljo od podjetja Inteko. Baturino podjetje naj bi uporabilo denar za odplačilo dolga v času velike finančne krize, da bi ostalo solventno, je poročal časnik Financial Times. Rusko računsko sodišče je po raciji v Inteku sporočilo, da bodo prve ugotovitve v zvezi s preiskavo predstavili marca.

Baturina je poročena z nekdanjim županom Moskve Jurijem Lužkovom, ki ga je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev septembra lani odstavil zaradi sumov korupcije.

Baturina, ki velja za najbogatejšo Rusinjo in je v času 18-letne vladavine svojega moža v Moskvi zgradila največje gradbeno podjetje, je sicer prepričana, da je namen aretacije »vršiti pritisk« nanjo in njenega moža.

Po poročanju STA se Baturina zadržuje v Avstriji, kjer ima družina nepremičnine. Že dlje časa krožijo govorice, da bi se lahko družina za dlje časa umaknila v tujino, da bi se izognila morebitnemu kazenskemu pregonu v Rusiji.