Podnebne spremembe grozijo alpskemu turizmu

Če bi se temperatura ozračja zvišala za eno stopinjo Celzija, bi se število smučišč z zadostno naravno snežno podlago zmanjšalo na 75 odstotkov, ugotavlja OECD.

Objavljeno
03. februar 2007 10.49
Pariz - Veliko alpskih regij je novembra lani zabeležilo najvišje temperature doslej, kar je za več tednov prestavilo snežne padavine in začetek smučarske sezone. Trenutno ima zadostno snežno odejo 90 odstotkov od skupno 666 večjih alpskih smučišč. Če bi se temperatura ozračja zvišala za eno stopinjo Celzija, bi se število smučišč z zadostno naravno snežno podlago zmanjšalo na 75 odstotkov, v svojem decembrskem poročilu ugotavlja Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Če bi se temperatura ozračja zvišala za štiri stopinje Celzija, kar je še bolj črni scenarij za alpski zimski turizem, bi se število smučišč z naravno snežno podlago zmanjšalo na slabo tretjino oziroma 200 smučišč. Pri tem bi bila najbolj prizadeta Nemčija, kjer bi dvig temperature ozračja "le" za eno stopinjo, privedel do 60-odstotnega zmanjšanja števila smučišč, ki bi se oskrbovala z naravnim snegom.

Manj občutljiva na podnebne spremembe je Švica, kjer bi se v primeru dviga temperature za eno stopinjo Celzija, delež smučišč z naravnim snegom zmanjšal za 10 odstotkov. Če bi se ozračje segrelo za štiri stopinje, pa bi se delež švicarskih smučišč z naravno snežno odejo prepolovil, ugotavlja organizacija.

Upravljalci alpskih smučišč so se na spreminjanje padavinskega režima že začeli prilagajati, ugotavlja OECD. Žal pa so se pri tem odločili za "najlažjo pot", in sicer za umetno zasneževanje, ki pa je sporno predvsem z okoljevarstvenega vidika in velike porabe vode, navaja OECD.

Alpska območja so v letih 1994, 2000, 2002 in 2003 zabeležila najvišje temperature v zadnjih 500 letih. Modeli podnebnih sprememb kažejo, da se Alpam v prihodnjih desetletjih obetajo še bolj izrazite spremembe, ki bodo nižje ležečim alpskim območjem prinesle manj snežnih padavin, hkrati pa naj bi se s pospešeno hitrostjo talili tudi ledeniki.