Podpora ameriškemu protiraketnemu ščitu

Poljski premier Kaczynski in njegov češki kolega Topolanek sta na srečanju v Varšavi izrazila podporo ameriškemu načrtu o postavitvi protiraketnega ščita v njunih državah.

Objavljeno
19. februar 2007 15.08
Protiraketni scit Poljska Ceska
Varšava – Poljski premier Jaroslaw Kaczynski in njegov češki kolega Mirek Topolanek sta na srečanju v Varšavi izrazila podporo ameriškemu načrtu o postavitvi protiraketnega ščita v njunih državah. "Strinjava se, da se bosta obe državi najverjetneje sprva pozitivno odzvali na ameriški predlog in nato začeli s pogajanji," je poudaril Topolanek.

Kaczynski je dodal, da morebitni ščit ne bo usmerjen proti nobeni "normalni" državi, ampak le proti tistim, ki "nočejo sprejeti pravil modernega sveta". Kakršnikoli pomisleki, da naj bi ščit "spremenil ureditev" v Evropi, so zgolj nesporazum, je še dejal in dodal: "Ruse bomo poskusili prepričati v očitno; ne gre za neposredno proti njim usmerjeno postavitev, to dokazujejo tudi tehnični parametri."

Poljski premier je podporo postavitvi delov ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem sicer izrazil že pred nekaj dnevi, vendar je hkrati poudaril, da bo do tega prišlo le pod določenimi pogoji. Po njegovem mnenju bi lahko namreč postavitev protiraketnega ščita Poljski prinesla določeno tveganje in bi imela svoje slabosti, vendar pa bi ob ustreznih pogojih lahko varnost države tudi izboljšala.

Ameriški načrt, v skladu s katerim naj bi na Poljskem postavili deset baz za protiraketni ščit, na Češkem pa radarsko postajo, pa je vzbudil negodovanje Rusije, ki je Washington celo posvarila pred novo oboroževalno tekmo. Rusko-ameriškega spora glede ščita se je v pogovoru za današnjo izdajo nemškega časnika Handelsblatt dotaknil tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki je poudaril, da bi morale ZDA v pogovore o omenjenemu ščitu vključiti tudi Rusijo, saj bi se deli ščita nahajali v bližini ruskega ozemlja.

"Ker je območje, kjer naj bi postavili ščit, v bližini Rusije, bi morala biti ta že prej vključena v pogovore,"je poudaril Steinmeier in dodal, da bi morali biti zaradi strateškega pomena projekta v pogovore vključeni tako posredno kot neposredno vpleteni akterji.