Podpredsednik Evropske centralne banke novi vodja grške vlade

Lukasu Papademosu je predsednik podelil mandat za oblikovanje vlade.

Objavljeno
10. november 2011 13.02
Posodobljeno
10. november 2011 13.02
P. J./STA
P. J./STA
ATENE – Na čelu nove grške vlade, ki bo državo predvidoma vodila do predčasnih volitev februarja prihodnje leto, bo nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Lukas Papademos, so sporočili iz urada grškega predsednika Karolosa Papuljasa. Papademos in njegov kabinet naj bi uradno prisegli v petek ob 13. uri po srednjeevropskem času.

Vlada narodne enotnosti

»Predsednik je podelil gospodu Papademosu mandat za oblikovanje vlade,« piše v omenjenem sporočilu, ki poleg tega navaja še datum in uro zaprisege novega kabineta. Sestava nove vlade naj bi bila po nekaterih napovedih znana še danes.

Poglavitni nalogi prehodne vlade narodne enotnosti bosta uresničitev oktobrskega dogovora območja z evrom o celoviti rešitvi dolžniške krize, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe in je pogoj za nadaljnjo finančno pomoč tej državi, in priprava predčasnih volitev.

Te naj bi po v nedeljo doseženem dogovoru potekale 19. februarja, a je ta datum zdaj pod vprašajem, saj naj bi prav Papademos vztrajal pri daljšem mandatu prehodne vlade. Današnje sporočilo iz urada predsednika države o tem ne govori.

Tečaji na grški borzi že poskočili

Na položaju premierja bo 64-letni Papademos nasledil vodjo socialistov Jeorjosa Papandreuja, ki se tako s položaja poslavlja na približno polovici mandata. Pri oblikovanju vlade narodne enotnosti so sicer poleg doslej vladajočih socialistov sodelovali še opozicijski konservativci Antonisa Samarasa in manjša desno usmerjena stranka Laos.

Papademos uživa velik ugled v mednarodni skupnosti in velja za velikega strokovnjaka na področju financ, zato je po mnenju večine pravi človek za vodenje Grčije iz najhujše gospodarske in finančne krize po drugi svetovni vojni. Že ko je danes okoli 11. ure prispel na srečanje pri Papuljasu, so tečaji na grški borzi močno poskočili.