Podrli zid med Gazo in Egiptom

Palestinski uporniki so podrli del zidu na meji med Gazo in Egiptom. Izraelskega premiera Šarona pa so zaradi slabega počutja predčasno sprejeli v bolnišnico.

Objavljeno
04. januar 2006 22.51
Izraelski obrambni minister Šaul Mofaz
Gaza/Jeruzalem - Skupina palestinskih skrajnežev je ukradla dva buldožerja ter v Rafi podrla del zidu na meji med Gazo in Egiptom. Šlo naj bi za protest zoper aretacijo njihovega voditelja, ki ga je v zvezi z zadnjimi ugrabitvami tujih državljanov prijela palestinska policija.

Aktivisti so najprej divjali po Rafi, mejnem mestu med Egiptom in območjem Gaze. Pri tem so zablokirali tudi edini mejni prehod med palestinskim območjem in Egiptom, zasedli pa so tudi širi vladna poslopja.

Mofaz: Izrael pripravljen na pogovore s Hamasom, če se razoroži

Izraelski obrambni minister Šaul Mofaz je izjavil, da je Izrael pripravljen začeti pogovore s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, če bo to zmagalo na palestinskih parlamentarnih volitvah, a le če se razoroži. "Izrael se bo pripravljen pogajati s Hamasom, če bo zmagal na volitvah, in če bo razglasil, da se je razorožil," je po poročanju vojaškega radia dejal Mofaz.

Izrael se sicer pripravlja na možnost, da bi po palestinski volitvah, ki so za zdaj predvidene za 25. januarja, glavno vlogo znotraj palestinskih oblasti prevzel Hamas. Ekipa strokovnjakov že od ponedeljka razpravlja o stališču Izraela do takšnega razpleta volitev. Na teh pogovorih sodelujejo strokovnjaki službe za notranjo varnost Šin Bet, zunanjega ministrstva in vojske. Ekipa naj bi svoje sklepe predstavila do konca tedna, je povedal visok izraelski predstavnik, ki je želel ostati neimenovan.

Hamas, ki je odgovoren za številne protiizraelske napade v minulih petih letih palestinske intifade, medtem odkrito razglaša, da si želi uničenja judovske države in obenem nadaljevanje oboroženega boja proti Izraelu.

Mofaz je obenem izrazil globoko zaskrbljenost zaradi dogodkov na mejnem prehodu Rafa na meji z Egiptom, potem ko so palestinski skrajneži danes z buldožerji porušili zaščitni zid.

Oster odziv Mofaza je bil namenjen predvsem Palesticem, da ponovno vzpostavijo red na mejnem prehodu med med območjem Gaze in Egiptom, potem ko so palestinski skrajneži danes podrli zid na palestinskem delu meje in nato vdrli v Egipt.

Mofaz je zaradi dogajanja v Rafi že poslal protestno pismo tako palestinskim oblastem kot ZDA. Te so prejšnji mesec pomagale pri dogovoru, da je Izrael Palestincem predal mejni prehod, ki ga bodo nadzorovali opazovalci iz Evropske unije. Pri tem je Mofaz zagrozil, da bo Izrael ponovno zaprl prehod, tako kot že nekajkrat v zadnjih tednih, od Egipta pa je tudi zahteval, da aretira vse, ki so mejo prečkali skozi luknjo v zidu.

Incident je zakuhala skupina palestinskih skrajnežev, ker je palestinska policija zaprla njihovega voditelja. V razkazovanju premoči nad palestinskimi policisti je skupina najprej divjala po Rafi, ukradla dva buldožerja in nato začela podirati zid, ki deli območje Gaze in koridor Filadelfi, varnostno tamponsko območje na meji. Palestinci so najprej vdrli v omenjeni koridor, nato pa še preko meje z Egiptom.

Šaron predčasno v bolnišnico

Izraelskega premiera Ariela Šarona so nocoj zaradi slabega počutja predčasno sprejeli v bolnišnico, kjer naj bi mu v četrtek po prvotnih načrtih opravili operacijo na srcu.

Pomembne bodo volitve v vzhodnem Jeruzalemu

Jordanski kralj Abdulah II. in palestinski predsednik Mahmud Abas sta danes v Amanu poudarila pomen sodelovanja Palestincev iz vzhodnega Jeruzalema na palestinskih parlamentarnih volitvah 25. januarja. Ob tem je Abdulah II. še pozval Izrael, naj omogoči Palestincem iz vzhodnega Jeruzalema, da se udeležijo volitev, ki predstavljajo " pomemben korak k demokratizaciji in reformam".

Jordanski kralj in palestinski predsednik sta se s tem odzvala na vse glasnejše napovedi Izraela, da bo prepovedal palestinske volitve v vzhodnem Jeruzalemu, ki je posebnega simbolnega pomena za Palestince, saj ga želijo spremeniti v prestolnico svoje prihodnje države. Po drugi strani ima "enotni" Jeruzalem za lastno prestolnico tudi Izrael, zato si na vso moč prizadeva, da Palestinci v tem mestu ne bi volili.

Abas je danes za jordansko državno televizijo vnovič zatrdil, da bodo palestinske parlamentarne volitve potekale le, če bodo lahko sodelovali tudi Palestinci iz vzhodnega Jeruzalema. To je prvič javno izjavil v ponedeljek, pri tem pa ga podpirajo vse palestinske skupine. Hkrati je danes tudi obljubil, da bodo palestinske oblasti okrepile varnost in nadzor, da bi tako omogočile ozračje političnega pluralizma.

Med pogovori z Abasom je jordanski kralj poudaril tudi podporo Jordanije palestinskim prizadevanjem za povečanje varnosti in krepitve vladavine prava na palestinskih območjih. Kot je dejal, je to prvi pogoj, da se "uredi palestinska hiša pred volitvami 25. januarja".